Във Франция се работи върху експериментално лозе, което може да се справи с предизвикателствата на климатичните промени и проблема с управлението на ресурсите в частност. Проектът е наречен Vigne Climat’ic и се осъществява в район, където се отглеждат по специален начин винени и десертни сортове грозде на площ от половин хектар, информира Fresh Plaza.

Вижте предложената стратегия за лозаро-винарския сектор

Начинанието е инициирано по поръка на производители на вино, които са обезпокоени от бъдещето на сектора, особено от гледна точка на нарастващите проблеми с климата. Наблюдават се няколко параметъра: екстремни температури, намаляване на нуждата от напояване, защита срещу резки климатични промени, слани, намаляване на употребата на фитосанитарни продукти и др.

Целта на експеримента е да отговори на няколко предизвикателства, включително адаптация към климатичните промени, казва Матилде Кара, агроинженер.

На площ от половин характар засадихме комбинация от винени и десертни сортове грозде в комбинация с праскови, допълва тя.

Благодарение на специфичната подредба и комбинацията с други дървесни видове, напълно възможно е да се намали разходът на вода, както и на фитосанитарни продукти.

Това е експериментално поле и може да правим много повече неща, в сравнение с производителите, казва Кара.

Овощните дървета, засадени до лозята, имат специална роля.

Едно от предизвикателствата е да намалим нуждата на гроздето от вода. Осигуряваме сянка индиректно, ограничавайки процеса на изпаряване и така водата се използва само за нуждите на насажденията, допълва експертът.

Създадени са живи плетове, за да се борят сланите и градушките. Комбинация от детелини и други зелени растения се използва като част от стратегия за ограничаване на употребата на торове.   

Първата реколта от експерименталното лозе се очаква през лятото на 2023 г. Тя ще покаже дали проведените тестове дават резултат.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Урок по винен туризъм от Франция

Плодове 2021: Разнообразни добиви, общи проблеми

Лозарите искат оставки и се готвят за протест