В България усилено се внася украински слънчоглед, който се транзитира до наша страна като румънски. 

Тъжно: Изкупуват на промоция закъсали и фалирали земеделски производители и техните кредити

 

По този начин той достига до българските преработвателни предприятия без да нарушава ограниченията, посочени в меморандума, който беше подписан между протестиращите земеделци и правителството. За това сигнализират членове на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). 

Във връзка с опасенията за неизпълнение на споразумението, асоциацията е депозирала писмо до премиера акад. Николай Денков и до министъра на земеделието Кирил Вътев. 

В момента от Румъния на ден влизат между 4 000 до 8 000 тона слънчоглед. Това е изключително голямо количество слънчоглед. Това е може би капацитетът за преработка на всички предприятия вкупом", коментира председателят на НАЗ Илия Проданов пред БНР. 

От думите му става ясно, че вносителите са основно български маслобойни, а стоката пристига с украински и молдовски камиони. Проверката е само документална, тъй като суровината влиза като вътрешнообщностна сделка, а не като внос. Според него сигурно има вариант за по-обстойни проверки на произхода на този „румънски“ слънчоглед.

По думите му държавата може да изиска допълнителни документи, но към момента това не се прави. Той е категоричен, че държавата, заедно с бизнеса и бранша, трябва да намерят начин за излизането от ситуацията.

"Колегите по места, където този слънчоглед се разтоварва, говорят с шофьорите на камионите, които казват: "Ние натоварихме в Украйна", казват и градовете, откъдето се товари. То е до болка и кристално ясно, че слънчогледът е украински", убеден е Проданов. 

Българският слънчоглед се търгува много трудно, а цената му пада всеки ден, става ясно от думите на Илия Проданов. В момента цената е между 600 и 650 лв. на тон.

В страната има над 2 млн. тона български слънчоглед от старата и новата реколта. Надеждата на производителите е да реализират стоката си в България, макар че търговията е много вяла, а през периода на забрана не се усеща почти никакво движение.