Голям билборд в Кнежа приканва фермерите да потърсят решение, ако вече са на края на силите и възможностите си.

Обрат: Украинските преработватели с по-добри цени за слънчогледа, отколкото българските им колеги


Човекът, платил отдавна за тази обява изкупува на промоция закъсали и фалирали земеделски производители и техните кредити. Номерът за връзка е румънски, а местните са убедени, че купувачът е известен земевладелец от Северозапада със земи от двете страни на Дунав.

За съжаление това, което изглежда на пръв път смешно в действителност е много тъжно. В момента голям земеделски производител от Свищов, собственик на фуражен завод и други бизнеси в аграрния сектор, придобива имотите и дълговете на земеделската кооперация в никополското село Евлогиево, научи Агри.БГ. 
В същото време трима стопани се отказват от земеделието в близкия град Тръстеник, много други земеделци са на кантар в тази трудна година. 

Липсата на пазар за отгледаната с много трудности стока, е сред основните причини за бягство от отрасъл Селско стопанство. Всеки ден през Никопол влизат по 80 камиона със слънчоглед, който по документи е румънски, но за повечето хора е ясно, че става дума за украински слънчоглед, съобщи наш читател.
 За да върви бързо транспортирането на стоката, скарала производители и преработватели, с пълна пара през Дунав преминават и българският и румънският фериботи. Дунав е много плитък при Оряхово и само това спасява родните производители и от там да не нахлува още суровина, която отнема от пазара им. 

Родните преработватели изкупуват по 650 лв./т българския слънчоглед, основните купувачи са от Попово и Търговище, където се намират предприятията на едни от най-големите преработватели.

В последно време се прави активен внос и на царевица. Не случайно фуражната култура се задържа по складовете на българските производители.