Искаме да обърнем внимание на нарастващата тенденция да се променят основни земеделски закони през преходни и заключителни разпоредби на закони, касаещи други области на икономиката.

Вижте още: Поливен някога земеделски парцел се превърна във фотоволтаичен парк

Пресен пример за това е обнародвания Закон за изменение и допълнение на Закона за енергията от възобновяеми източници – част от законите по Плана за възстановяване и устойчивост, с който народните представители въведоха и промени в Закона за опазване на земеделските земи. Това се казва в съобщението до медиите от Националната асоциация на зърнопроизводителите. 

Депутатите премахнаха почти всички ограничения пред поставянето на инсталации за производство на ВЕИ върху обработваема земя.

“Бихме искали да отбележим, че допускането на безконтролен строеж на ВЕИ ще повлияе на същинската стойност на земята, която е ограничен, невъзобновяем ресурс.

Изхождайки от конституционния принцип, че земята е основно национално богатство, което се ползва от особената закрила на държавата и обществото, както и че обработваемата земя се използва само за земеделски цели, НАЗ заявява твърдата си позиция против използването на обработваема земеделска земя за целите на ВЕИ, без да са разписани ясно критериите, за доказана нужда от промяна на начина на трайно ползване на националното ни богатство – земеделската земя на България.

НАЗ напомня, че чл. 21, ал. 2 от Конституцията на Република България гласи:
“.. Чл. 21.
(2) Обработваемата земя се използва само за земеделски цели. Промяна на нейното предназначение се допуска по изключение при доказана нужда и при условия и по ред, определени със закон..”.


“Облекчаването на законовите процедури по промяна на предназначението и категорията на обработваемата земя, и превръщането на конституционната разпоредба „по изключение“ в масова практика, както и последващото все по-интензивно застрояване на земеделски земи за целите на ВЕИ, застрашават в значителна степен производството на селскостопански продукти и поминъка на земеделските стопани”, смятат от НАЗ и допълват, че са “категорично против реализирането на инвестиционни предложения за изграждане на вятърни енергийни паркове и соларни паркове върху плодородната българска земеделска земя”. 

Искаме да предпазим обработваемата земя да бъде превърната в строителна площадка необратимо, а отнемането на хумусния слой и изливането на хиляди кубици бетон да унищожат завинаги тези земи, отбелязват от асоциацията. 

Успоредно с това президентът Румен Радев сезира в понеделник Конституционния съд заради законовите промени, които дават възможност за изграждане на инсталации за възобновяема енергия върху обработваема земя.

В писмо до медиите от пресслужбата на президента се посочва, че според него с премахването на почти всички ограничения пред поставянето на инсталации за производство на възобновяема енергия върху обработваема земя, новите разпоредби създават риск от безконтролно превръщане на земеделски площи във всякакъв тип централи за производство на енергия.

Държавният глава критикува и факта, че извън дефиницията за "агрофотоволтаик" липсват каквито и да е изисквания на законово ниво за характеристиките на тези обекти, като например гъстота на поставените фотоволтаици при различните видове култури, типа на конструкциите, които да не се квалифицират като строителство. Остава неясно кой и по каква процедура преценява всеки индивидуален проект или инвестиционно намерение за съответствие с изискванията; как се установява задължителната земеделска дейност, която трябва да се извършва на обхванатите земеделски земи, посочва президентът.

В заключение се подчертава, че не са взети предвид възраженията на Министерството на земеделието и храните, а голяма част от спорните текстове са внесени между първо и второ четене.