„Пристанищните оператори на Констанца правят инвестиции за увеличаване на капацитета си за обработка на зърно, докато Украйна увеличава износа си през Румъния“, каза Виорел Панайт, генерален директор на пристанищния оператор Comvex SA, пред Ройтерс.
Правителството в Букурещ обяви, че иска да удвои транзитния капацитет за украинско зърно през пристанище Констанца, до четири милиона тона на месец, от ниво, близко до нулата преди руското нахлуване в Украйна.

Миналия месец около 2,7 милиона тона зърно от Украйна са преминали през пристанище Констанца, сподели Виорел Панайт.
От юли, когато Москва се отказа от споразумението, което позволяваше на Украйна да изнася зърно през нейните черноморски пристанища, Русия многократно бомбардира украински пристанища на река Дунав, която граничи с Румъния, членка на НАТО.

 „Не можеш да разчиташ на един транспорт, защото това те прави уязвим, видяхме това след атаките срещу украинските пристанища на Дунава. Има нужда от преобразуване на транспорта с камиони, влакове и баржи“, е мнението на детектора.

В този смисъл Comvex сключи партньорство с железопътния оператор Grup Feroviar Roman (GFR) за нова система за зареждане на влакове на граничния пункт с Украйна във Вадул Сирет-Дорешти.

agriniser_new

Панайт заяви, че новата система, която ще заработи в средата на октомври, ще позволи на Comvex да обработва допълнително количество от 120 000 тона зърно на месец. Операторът добавя и втора автоматизирана система за контрол на качеството, която ще удвои капацитета му за обработка на влакове.

На свой ред пристанищният оператор SOCEP S.A. обяви, че е инвестирал 10 милиона евро за ново оборудване на своя терминал за зърно и товарене на кораби.

Виорел Панайт, който е и президент на пристанищните оператори в Констанца, каза, че някои пристанищни оператори използват цифрова система, която намалява времето, необходимо за обработка на митническите декларации до 30 минути, от 48 часа преди.
„Повече от половината от 13-те зърнени оператори в пристанище Констанца вече са упълномощени или ще бъдат упълномощени да използват новата система“, каза Панайт.

По отношение на търговията, в началото на седмицата цените на зърното с доставка до пристанище Констанца бяха: хлебна пшеница – 216 евро/тон, фуражна пшеница – 204 евро/тон, царевица – 185 евро/тон, ечемик – 177 евро/тон, слънчоглед – 413 долара/тон.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!