Предложение, внесено в чешкия парламент тази седмица, изисква хранителните магазини в страната да бъдат задължени да продават поне 55% местно производство през 2021 г. – показател, който постепенно ще трябва да достигне 85% до 2027 г. Тази мярка е насочена към подкрепа на чешките земеделци, съобщава FreshPlaza, позовавайки се на информация на Praguemorning.cz.

Танева за храните: Няма квоти, няма дискриминация

Предложението, което предстои да бъде разгледано, е координирано от депутати от няколко партии.

Кризата с коронавируса ни показа колко значима е способността на държавата да обезпечи потребността от храна на вътрешния пазар, казва Маргита Баластикова от партия ANO, съавтор на предложението.

Ако искаме да защитим околната среда, ще трябва да намалим генерирането на въглеродни емисии и да не транспортираме стоки от единия край на света до другия, допълва тя.

Президентът на Конфедерацията за търговия и туризъм Томаш Пруза е категорично против такъв закон. 55% е тотално нереалистичен показател. Много плодове и зеленчуци не се отглеждат на територията на страната изобщо, а други са сезонни, казва той.

Сходна мярка, напомнят чехите, беше предложена в България. Правителството поиска търговските вериги да изложат на видно място храните, които са регионално производство, и да купуват 90% от млякото и млечните продукти от местни производители. 

Европейската комисия информира българските власти, че подобни правила ограничават движението на стоки и са дискриминация спрямо вносните продукти, пише Praguemorning.cz.

Позицията на българското Министерство на земеделието е, че в правителственото Постановление № 70 от тази година няма дискриминация или нарушение на свободното движение на стоки в ЕС.

Ето коментара на МЗХГ във връзка с уведомително писмо на ЕК до България "относно осигуряването на регионална българска продукция в обектите на търговските вериги":

"Предприетата мярка не засяга свободното движение на стоки, произведени в други държави, тъй като Постановлението, издадено на основание на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, не предвижда забрана и ограничения за предлагане на продукция от държави членки на ЕС и трети страни."

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Министър Танева: Има данни за 100% пропаднали площи заради сушата

Зърнопроизводител: Правете минимални обработки на земята

Фермери към премиера: Сложете ставка 5% по ДДС и за нас