Няма дискриминация,няма квоти, няма забрани, ограничения за каквото и да е.Това заяви министър Десислава Танева за Нова ТВ по повод на предупреждението от Европейската комисия към България заради мерките, предприети за защита на родните стоки в хранителните вериги.

ЕК предупреждава България заради местните храни във веригите

Ресорният министър увери, че българската страна ще даде обосновано становище в дадения срок. 

„Да, има изискване за достъп на българския по-малък и неорганизиран местен фермер до тази точка на предлагане на производството”, обясни Танева.

Тя коментира, че уведомителното писмо от Европейската комисия е заради оплакване на много малка част от операторите, които са в обхвата на това постановление. Според нея няма нищо извънредно, а градивният диалог и солидарност на европейско ниво трябва да продължат.

„Всичко е въпрос на комуникация. Ще положим всички усилия да защитим това, което беше направено”, заяви земеделският министър.

Припомняме, че Комисията подчерта в писмото си до България, че новоприетите актове принуждават търговците да излагат на видно място и да осигуряват специални места за продажба за местните хранителни продукти, както и да закупуват 90% от млякото и млечните продукти от местните производители, 

Да, по отношение на член 2 за млечните продукти в момента върви дебат и той ще бъде променен, така че по никакъв начин да не ограничава който и да е оператор, увери Танева.

Десислава Танева: "Различни браншови организации изразяват задоволството си от тези мерки. Има активна комуникация. И аквакултурите, и преработвателите на риба, и оранжериите – хора, които наистина бяха в безизходица къде ще реализират идващата реколта. 

Имаме онлайн работна група в министерството. Там съм казала, че всичко, с което смятат, че можем да подкрепим производителите, ще намерим начин да го направим. Примерно сертификатът GLOBAL G.A.P. "

Моята цел е това да не бъде с краткосрочен ефект, а производителите да намерят нови, трайни партньори. 

В интервюто министър Танева припомни, че се очаква Европейската комисия да финализира дебата по предложението, което е от наша страна, за възможността да се програмира хоризонтална компенсационна мярка за последствията от Ковид-19 в обхвата на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Българското предложение е бюджетът по мярката да е 2% от общия за земеделие, а някои държави настояват той да се увеличи на 5%.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Министър Танева: Има данни за 100% пропаднали площи заради сушата

Зърнопроизводител: Правете минимални обработки на земята

Фермери към премиера: Сложете ставка 5% по ДДС и за нас