Мъчителна суша за зърнопроизводителите тази година. Невиждана от десетилетия – така я определя зърнопроизводителят от Кнежа Борислав Горанов.

Димитър Мачуганов: Цените на пшеницата ще вървят нагоре

Земеделските площи със зърно в Кнежа пострадаха от сушата още през септември миналата година, разказва производителят. Количеството на валежи през април 2020 г. в района е нула литра, а през този месец - 15 литра на първи май.

Борислав Горанов: "В почвения слой на 25 см влагата върви рязко надолу, вече един месец сме в червеното – под 60 %. В момента най-засегната е пшеницата. По-късните сортове пшеница въобще не са изкласили и няма да изкласят. Не знам другата седмица дали няма да вляза с косачката да ги окося." 

Известен като иноватор в бранша, занимаващ се основно с производството на качествени семена от пшеница, ечемик и соя, Горанов призовава да опазваме земята при обработката ѝ – това се възнаграждава. Производителят споделя опит и с азотофиксиращите култури, запазващи почвата богата на влага и хумус, което е от особена важност в такава сушава година като тази.

Борислав Горанов: "Соята я увеличавам всяка година по малко като декари. Тя изисква по-малко влага, по-малко вода харчи от другите култури. Сега пшениците и ечемиците ми, които са на предшественик соя, изглеждат по коренно различен начин."

Още от анализа на зърнопроизводителя и полезни съвети за отглеждането на зърнени култури вижте във видеото.