Благоприятното време в Гърция е дар за местните производители на череши. Очакванията са да получат добра реколта тази година. Спънка пред брашна обаче остават пропуските в опаковането и етикетирането. Поради това не е рядкост на европейския пазар да се продават гръцки череши като италиански и румънски, пише FreshPlaza. 

Дамите в селското стопанство: Велика Славова

Благодарение на страхотното време Гърция ще има голямо производство на череши тази година. Очакваме големи количества череши. Нямахме проблеми със слани, времето беше наш съюзник и дори помогна на черешите да растат нормално, без да са преждевременни, казва Теодору Костас, собственик на Theodorou Fruits. 

Качеството на гръцките череши е добро, но част от продукцията се изнася в конкурентни страни и се продава като произведена там, допълни той. 

Гръцките череши имат добро име на европейския пазар. За съжаление тук, в Гърция, не се възползваме от възможностите на нашата страна за опаковане и дистрибуция на череши. Повечето износители продават най-големите си количества в Италия и Румъния, направо от фермите. В резултат на това гръцките продукти попадат на европейския пазар като италиански или румънски, отбелязва Костас.

За него възможностите за излизане на други пазари са големи, но предизвикателствата са много. Едно от тях са по-ниските разходи в страни-конкуренти. С тях трудно може да се конкурира. 

Моите основни пазари за череши са гръцкият вътрешен пазар, Белгия, Нидерландия и Полша. През последните три години изнасяме и за страни от Близкия изток. Лично аз бих искал да навляза на германския пазар, но почти всички европейски череши и турски отиват там, така че конкуренцията може да бъде много тежка и не можем да сравним цената си с други страни като Сърбия и други. Те просто имат ниски разходи за производство, казва Коста. Той се надява един ден да изнася и във Франция и Обединеното кралство. 

Очакванията на производителя за гръцкия сезон на череши са доста обнадеждаващи.

Ако времето продължи да е топло, нашите череши ще бъдат с перфектно качество и ще имаме много като количество, завършва Костас.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Кошмарът на сръбските овощари се сбъдна

Овощари: Срокът за подаване на заявленията за пропаднали площи е много кратък

Важна информация за овощарите