Срокът за подаване на заявленията за пропаднали площи е много кратък - 10 работни дни. А замръзът и осланяването е в цялата страна и то по много овощни видове. Това каза за Агри.БГ Димитричка Търпанова - зам.-председател на Добруджанския овощарски съюз. 

Най-после: Кампания 2023 г. може да стартира

“Не е редно да се неглижират 80% от производителите в страната, които са в критично състояние. Всички се борим срещу чертожниците в Стратегическия план и оставяйки фермерите без разяснение за правилата и възможностите, които имат, Министерството на земеделието ги тласка към чертане и отчитане на нереални добиви. А това пък ще доведе до още по-голямо загробване на бранша”, коментират членовете на 7-те организации, които ден по-рано поискаха оставката на зам.-министъра на земеделието Тодор Джиков.

Според тях зам.-министър Тодор Джиков "работи в ущърб на производителите на плодове" и затова очакват ресорният министър Явор Гечев да посети някои от градините на овощарите - членове на съответните организации.

“Очакваме министър Гечев да дойде в овощните градини и да се запознае с реалната ситуация, в качеството си на министъра и на агроном. Вярваме, че той ще разбере мащабите и трагичността на природното бедствие. Нека да заповяда в нашите градини в Североизточна България, за да види как кайсии, череши, праскови и круши са без нито един завръз. Това е реалната ситуация”, добавят организациите.

Междувременно се появиха и въпроси от фермерите. Какво се случва при издаден протокол на земеделец за частично измръзване. Как той ще доказва продукцията си?

За Агри.БГ Димитричка Търпанова разясни следното:

“Има комисия, която обследва и изготвя протоколите. В случаите, в които има 100% пропаднали площи - тези фермери ще бъдат компенсирани. При всички протоколи под 99% - тези стопани имат право да си отчетат добивите и съответно да получат обвързана подкрепа в пълния й размер. Това, което трябва да направят е да докажат пред Държавен фонд “Земеделие” техния бизнес план (ако имат такъв) за изпълнение по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Но по никакъв начин този прокол (за измръзване под 99% - бел. ред) не касае добивите за доказване”, обясни Търпанова и добави, че тези протоколи служат и пред НАП.

На срещата в четвъртък е коментиран още и въпросът за работа в посока при подобни случаи да се компенсират не само разходите, но и пропуснатите доходи, които биха били реализирани, ако реколтата не е била пострадала.