От разпределението като млад агроном, до председателското място в земеделска кооперация „Нива 93“ в силистренското село Иширково, с малки изключения, Велика Славова свърза почти целия си трудов стаж със земеделието в Крайдунавска Добруджа.

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

„Висшето ми образование определи моя избор на професия. Когато завърших имаше разпределение и ме върнаха в моето село откъдето започнах трудовия си път. Известно време работих като председател на клоново стопанство, за малко в АПК Силистра, а след това дойде ликвидацията на ТКЗС и образувахме кооперацията. И от тогава до сега, вече 30 години съм неин председател“, разказва Славова, която успешно ръководи стопанство от 30 000 дка. 

Макар да е кандидатствала първоначално медицина, днес тя не съжалява нито за миг за избора да се отдаде на агрономията.

„Това е хубава професия, особено когато работата е подредена е удоволствие да се движиш из полето. В медицина, една благородна професия, която уважавам и до днес, щях да съм под постоянен стрес, а тук има много хубави моменти“, споделя Славова. 

Според нея в различните периоди от годината полето има различен чар. Особено е вълнуващо когато изкласяват житата.

„Ходим да търсим първия клас, радваме му се като деца. Като цъфнат овощните градини, по-голяма част от колектива се събираме, за да се насладим на момента. А по жътва за мен е най-добре привечер, край горските пояси, когато става приятно хладно, едната смяна работи, другите сомбайнери почиват“, разказва Велика, която успява да ръководи екип от 150 човека, наети на трудов договор към кооперацията. Нещо отдавна невиждано в родното земеделие.

Това включва заетите в земеделието, трайните насаждения, търговията и всичко, с което е ангажирано стопанството. 

Съпругът на Велика Славова също е агроном, избрал да работи и живее в Добруджа, вместо в Пиринска Македония откъдето е родом, но децата и внуците са тръгнали по различни пътища. 

Дъщерите им са успешно реализирани юрист и икономист, които работят в Силистра и София. Все пак има внук, който учи практична биология, което до някъде се доближава до професиите на баба и дядо, другият внук е избрал модерният IT сектор, а внучката се подготвя по режисура в чужбина. 

За успехите на кооперативното стопанство говори фактът, че президентът Румен Радев премина почти 500 км, за да посети колективът за началото на жътвата през 2022 г. 

„Проблемите на кооперациите са доста сериозни и искахме да се проведе този разговор с него, да се види какво представлява една реално действаща кооперация и търсихме подкрепа“, разказва Славова. В крайна сметка е получено запитване от Президентството дали има възможност за среща, която се състоя миналото лято в Иширково.  

Президентът е посетил не само нивите, които се жънат, но и овощната градина.

ЗК „Нива 93“ стопанисва земя, пръсната в землищата на няколко населени места около село Иширково. Структурата на стопанството е разнообразна, отглеждат се много култури – предимно зърнени, но и около 1650 дка трайни насаждения – кайсии, сливи, праскови и череши. 

Освен със селско стопанство кооперацията се занимава и с търговска дейност, поддържа 9 обекта в различни места в Силистренска област, има ресторант, цех за производство на хляб и хлебни изделия, развива и пчеларство.

В „Нива 93“ има 1200 член-кооператори, които получават добри ренти за участието си в задружното стопанство, в което е съхранено най-доброто от кооперативните традиции на България, съчетани с новостите в развитото земеделие на европейско ниво.