Времето за поредна година носи тревоги на фермерите. През последните дни кошмарът на сръбските овощари се сбъдва. След топла зима, през която дърветата започнаха да напъпват преждевременно, в страната падна сняг. Този сценарий засега не носи нищо добро. Мнозина очакват пропадане на реколтата, а имали по-малко плодове на пазара, ще има по-силен внос и по-високи цени за крайния клиент, пише Ozon Press. 

Скандал, протести и нещо полезно

Последните седмици на зимата в Сърбия приличаха повече на пролетни. Овощарите се надяваха топлото време да продължи, но пролетта донесе неочаквани обрати - сняг и слани. Това “удари” току-що напъпилите и цъфнали дръвчета. 

Тези условия не са подходящи за плодове, нито за други растителни видове. Най-голям е проблемът при черешите и кайсиите, казва пред сръбската TV Nova д-р Александър Лепосавич, експерт от Института по овощарство в Чачак.

Тези последни събития и особено анонсите за следващия период, с изключително нестабилно време и ниски температури, със сигурност ще съсипят тазгодишната реколта. Не само кайсиите и черешите са под въпрос, но и другите култури, допълни той. 

Експертът допълва, че падналият сняг нанася “механични щети” - счупване на растенията, не толкова измръзване. 

Ако прогнозата за времето се окаже вярна - овощарите ще бъдат в голям проблем, категоричен е д-р Лепосавич. 

Освен кайсиите, прасковите и черешите, проблем има за всички костилкови овощни видове, като сливите, но и крушите. В по-голямата част от страната те вече са били във фаза преди цъфтеж, така че студовете могат да унищожат реколтата.

Д-р Лепосавич казва, че в момента ябълките и малините са най-малко застрашени и това е така, защото тези видове все още не са започнали да цъфтят. 

Рязката смяна на топло и студено време, експертът определя като “увеселително влакче”, което носи и други проблеми - благоприятни условия за развитие на различни бактерии. 

Тези бактерии ще причинят огромни проблеми в нашите овощни градини, казва д-р Лепосавич.

Освен че може да се наложи по-голям внос, производителите се опасяват и че цените на костилковите плодове ще бъдат по-високи. Този сезон прогнозата е за поскъпване с 20% спрямо миналата година. 

„Разбира се, всичко ще зависи от пазара. Когато реколтата е малка или плодът е повреден, независимо от вида на плода, цената ще бъде значително повишена, дори до 20%. Това е факт. Сигурното е, че поскъпна продукцията, препаратите за обработка на плодовете, торовете, а да не говорим за цената на олиото, което е необходимо при механичната обработка на овощните градини“, казва агро експертът Жарко Галетин.


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Овощари: Срокът за подаване на заявленията за пропаднали площи е много кратък

Заявилите желание за компенсации овощари няма да изгубят право на подпомагане от украинската помощ

Седем организации искат оставката на зам.-министър Тодор Джиков (обновена)