Между 80 и 100% от насажденията с череши, праскови и кайсии са засегнати на 100% в над 80% от територията на страната, където се отглеждат тези овошни видове. Това съобщи за Агри.БГ Цветан Цеков от Националната браншова камара ,,Плодове и Зеленчуци”, който е и земеделски поризводител след обследването на засегнатите овошки от студовете през миналата седмица.

“Това означава, че почти няма да има български череши на пазара тази година, с малки изключения. В регион Кюстендил се развива по-късно, но и там има поражения”, каза Цеков и добави: Такова мащабно природно бедствие от много години не се е - обхващащо Североизточна, Югоизточна България, централната част на страта, както и  част от Кюстендилско. 
При сливите, прасковите и кайсиите ситуацията е същата”. 

Поради тази причина от камарата настояват за спешна среща с министър Явор Гечев

“На нея за пореден път ще поставим остро въпроса с компенсациите и за това, че тези застраховки, които използваме като някакъв инструмент - може би единствен, а те не функционират преди 20 април. 

Точно този катаклизъм, който се случи сега, доказа и показа неговата неефективност. 
Тези производители, които са с нанесени 100% щети тепърва ще правят още разходи за поддържането на насажденията. Как ще издържат?”, подчерта Цеков.

Той отбеляза, че е много важно българският производител да може да получи някаква сигурност и в такива ситуации да може да продължи да функционира, за да може се добере до следващия сезон. 

“Ще искаме възможно максимално обезщетение за пропуснатата реколта. Оттук насетне от министерството трябва да предложат какъв ще е механизмът. 
Но искаме този проблем, който всяка година се повтаря, да бъде решен кардинално. Не можем да разчитаме единствено и само на подпомагания, а искаме реална компенсация да бъде регламентирана в такива ситуации.
Не може да се работи на парче, трябва да има цялостна политика, за която всяка година се засилва необходимостта”, обобщи Цеков. 

По думите му, ако това нещо не бъде решено в най-къси срокове, ще се ускори загубването на сектор “Плодове и зеленчуци”. 
“И без това вървим надолу, а тези катаклизми са в допълнение, като това е само  началото - идва и сезонът на градушките. Той е повсеместен и всяка година нанася сериозни щети. След това започват засушаванията. 

Ако човек мине през “първата цедка” на измръзванията, няма гаранция, че другите катаклизми ще да го подминат. Как да оцелеем?”, добави Цветан Цеков, като подчерта: ”И няма да остъпим, докато това не се реши”.