На открито доматените насаждения се опрашват или когато вятърът разклаща цветовете им, или от пчелите, които летят от цвят на цвят и вибрирайки, оставят полети във въздуха. В оранжериите обаче или в затворените вертикални ферми, където няма вятър и опрашващи насекоми, доматите имат нужда от малко помощ. Скоро помощта ще дойде в няколко оранжерии в Западна Вирджиния под формата на шесторъки роботи, наречени StickBug, информира Fast Company.

Мост "Ефект на пеперудата" защитава пчелите

StickBug е проект на изследователи от университета в Западна Вирджиния, финансиран от Министерство на земеделието на САЩ (USDA). Той използва алгоритми на компютърно зрение, за да създаде карта на затвореното пространство и да научи къде са цветовете на насажденията. След това той достига до тях с ръцете си, за да ги опраши.

Роботът има 6 ръце, за да бъде по-продуктивен. Те координирано обработват всяко растение, научаваме от Ю Гу - един от учените, които стоят зад изобретението.

Ако цветът е зад клон, една от ръцете ще го премести встрани, за да може друга да го опраши, допълва той.

Тази процедура е предизвикателство от гледна точка на роботиката, но именно това искаме да постигнем с нашия четиригодишен труд, казва Гу.

Работата върху StickBug се основава на предишна разработка на учения - BrambleBee. Този робот опрашва къпини и малини и е създаден като доказателство за концепцията, че роботите могат да извършват прецизно опрашване, а не само да опрашват чрез широко издухване на въздух или разклащане на растения, като други машини, използвани в земеделието на закрито.

StickBug ще се справя с едни от най-големите предизвикателство в опрашването - например ускоряването му, за да се постигне определено ниво на продуктивност. Докато BrambleBee има само една ръка, новият робот има шест и може да опрашват едновременно няколко цвята. Освен това той ще може да бъде използван от фермер без познания по роботика.

В наши дни все повече земеделци имат нужда от уверение, че ще може да продължат да практикуват призванието си, въпреки сигналите за измиране на пчелни семейства и други предизвикателства. StickBug до известна степен е отговор на проблема.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как ще подпомагат пчеларите след 2023 г.?

Какво предстои за пчеларите в новата ОСП?

Cap4US уебинар: Какво искат пчеларите от новата ОСП?