Футуристични градини с плодове, зеленчуции подправки и как земеделието се интегрира в градска среда, показва репортаж, излъчен от БНТ.

Вертикално земеделие: Балонът е на път да се спука

Как жителите на Копенхаген похапват посред зима свежи салати, които са местно производство? Отговорът е в едно хале в индустриалната зона на датската столица.

Вертикална градска ферма

Там по контролиран, изцяло изкуствен метод, се отглеждат пресни салати. Роботизирани возила разнасят семената и разсада за засаждане в хидропонен разтвор. Зеленчуците се отглеждат на бледолилава светлина, която замества слънчевите лъчи. Въглеродният отпечатък от производството е почти равно на нула, а електроенергията идва от ветрогенератори

„В началото на кризата с Covid-19, огато някой страни затвориха границите си, хората си дадоха сметка, че доставките на храна трябва да са по-сигурни. Едно от решенията е вертикалните ферми и месното производство. Смятаме, че производството на храни може да се прави и в градовете, в опитимизирано пространство с вертикално разположение“, казва директорът на компанията Андерс Риеман.

Доказателство за думите му са данните за мащабите на производството. 15 реколти годишно очакват създателите на една от най-големите вертикални градини в Европа. 200 тона продукция са предвидени за първото тримесечие на тази година. До края на годината фермата на закрито в Амстердам ще произведе 1000 тона храни. Тенденцията за земеделско производство в градовете, нашумяла в САЩ и Азия, добива все по-големи мащаби в Европа.

Уникално е също, че фермата използва едва един литър вода за килограм продукция, което е 250 пъти по-малко от водата, използвана на полето. 

Зеленчуците в магазина са от покрива му

Марули, домати и ягоди пък се отглеждан върху покрива на Парижкия изложбен център. Покривните градини всъщност се превръщат в мода. Супермаркети и индустриални сгради все по-често си създават такива градини. Локалното производство захранва с пресни плодове и зеленчуци местни ресторанти. А някои от магазините продават на място реколтата от покрива си. Предимството на тази продукция е, че избягва складиране и транспортиране, като стига до  клиентите в максимално свеж вид.

Земеделци водолази и оранжерии под водата

От няколко години италиански водолази градинари отглеждат свежи и зелени подправки под водата, без пестициди и без пръст. Това са сферични оранжерии, закотвени на 8 метра под водата. Температурата е постоянна, светлината прониква през прозрачни куполи. Вътре няма вятър, а изпарената вода се използва за напояване. Създателите наричат оранжериите си „Градините на Немо“. Целта им е да докажат подводната среда като ефективно пространство за производство на храна.