До 2050 г. населението на планетата Земя ще достигне 10 млрд. души, сочат прогнози на учени от ООН. Климатолози на свой ред напомнят, че природните бедствия тепърва предстоят. Поради наводнения, пожари и суша, условията за добра реколта и животновъдство ще стават все по-сложни, пише Positivr.fr.

Автоматизации и иновации по 4.1 вече работят в нова кравеферма

Сякаш в отговор на тези сериозни предизвикателство Forbes наскоро разкри как ще бъде подсигурено човешкото оцеляване.

Използвайте цифрови инструменти

След машините и торовете, агрохранителният сектор ще се трансформира благодарение на цифровите инструменти. Първото предизвикателство е автоматизацията: благодарение на дронове и роботи, но и на автономни трактори, цялото селско стопанство ще стане по-ефективно.

Този модел вече е тестван във ферма, инсталирана в сърцето на Ротердам. Там всичко е автоматизирано за максимална доходност и минимални загуби.

Има робот, който събира оборския тор, конвейерна лента, която доставя храната, и робот за денонощно доене , обяснява Питър Ван Уингърден, инженерът, който стои зад този уникален проект.

Урбанизиране на селското стопанство

За да се намали транспортирането на храна, предизвикателството е да можем да намалим километрите между районите, където се отглеждат културите и животните, и потребителите. Ето затова от Forbes залагат на тенденцията на градските ферми.

Миналата пролет Париж даде пример като откри най-голямата градска ферма на покрива в Европа. Инсталиран на покрива на новия павилион 6 на Parc des Expositions, този проект има за цел да произвежда до един тон плодове и зеленчуци на ден в разгара на сезона, без употреба на пестициди. В него са ангажирани двадесетина градинари.

За живот на Марс: НАСА разработи суперефективни вертикални ферми

За да се даде възможност на културите да бъдат изцяло органични, се използват няколко метода, като вертикално аеропонно земеделие за отглеждане на марули, репички или дори ягоди.

Отглеждайте плодове и зеленчуци извън нивите

Тези техники за вертикално земеделие, практикувани от градската ферма на покривите на Parc des Expositions, са част от тенденциите, забелязани от Forbes. Освен аеропоника, можем да говорим и за аквапоника - метод за отглеждане на растения в богата на хранителни вещества вода.

Насърчаване на алтернативи на отглежданото във фермите месо

Алтернативите на растителна основа вече не са непознати за широката публика. Във Франция предложенията се умножават от производители и стартъпи, които се впускат в този процъфтяващ бизнес.

Forbes споменава и така нареченото „култивирано“ месо, т.е. отгледано в лаборатория и произведено от животински клетки. Засега то не е готово да попадне в менюто на любимия ви ресторант, но в Сингапур продажбата му е разрешена от 2020 г. 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Grover - роботът, който ще ви отмени в оранжерията

Бъдещето: селскостопански небостъргачи

Ферма в супермаркета