Енергийната криза, в която се намира светът, взема много жертви. Една от тях може да бъде високотехнологичното вертикално земеделие. Всеизвестно е, че то се основава на използването на електроенергия, като разходите за нея може да възлизат до 70% от общите разходи. Предвид покачването на цените на електроенергията, това може да бъде сигнал, че индустрията е на път да загине, пише германското издание Agrarheute.

Още 383 хил. лв. за земеделски стопанства. Вижте къде

Кой ще оцелее? Преди всичко тези, които сами произвеждат евтина електроенергия, например чрез соларни панели.

Електричеството представлява средно 40-50% от производствените разходи във вертикалното земеделие.

Следователно осигуряването на стабилна цена на енергията е ключът към успеха, казва Оскар Дейвидсън, специалист в LettUs Grow, технологично оборудване за вертикални ферми.

В традиционните оранжерии същевременно основен източник на енергия е газът. Той се използва за осветлението, температурата, вентилацията, напояването и други технически операции.

Проучвания показват, че в зависимост от технологията разходите за енергия могат да съставляват до 70% от общите разходи. Следователно много вертикални ферми са в капан. Те са неподготвени за експлозията в цените на електроенергията.

„Получих известие, че дневната ми тарифа за електроенергия се повишава от 23,23p/kwh на 31,24p/kwh, което е увеличение с 31%“, казва Питър Лейн от Vertical Farming Network. Той се пита колко вертикални ферми могат да си позволят такова увеличение на основните си разходи за ресурси.

Синди ван Рийсвик вижда ситуацията в същата светлина. Тя е анализатор в Rabobank.

Електричеството е сред основните разходи за вертикалните ферми. Според проучване то представлява най-малко 25% от корпоративните разходи.

Лошото в случая е, че тези сметки са направени преди Европа да се сблъска с по-високите цени на енергията. Т.е. сега разходите на вертикалните ферми са още по-високи и ще продължат да се повишават.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Кой излезе каръкът в овощната градина този сезон?

Какво ни казахте: Всяка финансова помощ е добре дошла за фермерите

Министерството иска отваряне на кризисния резерв за земеделие