Има част от Абу Даби, където огромната пустиня е разделена от финикови палми, напоявани полета и редици оранжерии. Това са ферми, които произвеждат всичко - от фурми през мед до патладжани. Но зад високите бели порти на „Below Farm“ в Ал Раба се случва нещо още по-специално. Тук, в клъстер от бели сгради, екип от 10 души отглежда шест разновидности първокласни гъби като розова стрида, шийтаке и лъвска грива, пише The National News.

Най-добрата биофермерка в Европа е експерт по гъбите

Below Farm е пионер в нов тип устойчиво земеделие в пустинята, което изисква малко вода и никаква обработваема земя. Произведените гъби се продават в супермаркети като Spinneys и в компании за онлайн доставка като Kibsons.

„Разговаряхме с петзвездни хотели и главни готвачи“, казва Лиляна Словинска, съосновател на Below Farm. Първите им реакции са били предпазливи, тъй като не знаели дали следващата седмица ще има още от гъбите.

“Но ние сме тук, за да останем”, казва Словинска.

Below Farm е създадена през 2021 г. Първата й реколта е готова още през май. В ход е увеличаване на производството, което е базирано на уникален начин за отглеждане. Гъбите растат върху специални блокове, които са направени от местна отпадъчна дървесина и резници от палмови листа, които са смесени със зърна като пшенични трици. След това тази смес се пресова, опакова се в торби и се стерилизира. След това се добавя мицелът — или закваската от гъби. Мицелът по същество е кореновата система на гъбите и всеки сорт има различна.

След това трупите се подреждат в климатизирани помещения. Когато гъбите започнат да поникват - процес, известен като плододаване - в пластмасата се прави разрез, който им позволява да абсорбират кислород и да растат.

Живях в малко село в Полша и всеки уикенд излизахте за гъби“, казва с усмивка Войчех Словински, главен технически директор във фермата.

„Събуждахме се рано и отивахме в гората. Беше съвсем различен свят”, допълва той.

Сега полските гори от младостта на Словински са заменени от пустините на Абу Даби. Останало е обаче очарованието от гъбите.

Основният фокус на фермата е устойчивостта. Не се използват пестициди или торове. Същевременно са необходими малко вода и никаква обработваема земя. Блоковете за отглеждане могат да се използват повторно няколко пъти и след това да се компостират или да се използват за гориво или като тор, а гъбите се берат ръчно и се транспортират с помощта на рециклируеми кутии.

Автоматизирана система контролира температурата и влажността, за да позволи на Below Farm в момента да отглежда 120 тона гъби годишно. Всеки сорт се нуждае от определена температура, за да вирее със стриди, например, предпочитайки температура от около 20°C.

Въпреки че Below Farm отказва да разкрие разходите, нейните основатели казват, че не получават финансова подкрепа от правителството, но са се възползвали от промените в законодателството, направени от ОАЕ през 2020 г., които им позволяват пълна собственост. „Беше много кръв, пот и сълзи – много „изпотяване“, казва Словинска с усмивка на уста.

ОАЕ традиционно внасят между 80 и 90% от храната си, но през последните години се стремят да укрепят продоволствената си сигурност, произвеждайки повече на вътрешния пазар. Домати, боровинки и марули се отглеждат в Абу Даби в контролирани земеделски среди, например, което означава, че използването на вода и енергия е строго регулирано. Тези системи са известни като агротехнологии. Контролираната среда в Below Farm, например, означава, че няма сезон. Гъбите се отглеждат всеки ден от годината.




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Искате да отглеждате гъби? С тази ще постигнете много повече

Откъде идва храната на Световното първенство в Катар?

Последиците от засушаването: Добивите от пролетни култури се сриват