Неблагоприятните метеорологични условия в комбинация със слабото търсене на пазара възпира гръцките фермери от разширяване на площи те с ароматни и лечебни растения. Някои от тях дори се решават на изкореняване на лавандулата в полза на култури, за които има по-високо търсене - например планински чай и риган, пише Ypaithros. 

След лилавия бум: Семейна фирма продължава да залага на лавандулов мед и ароматни продукти 

За Хараламбос Влахос, производител на ароматни и лечебни растения от Ливания, в момента е трудно да се прогнозира. Той обработва няколко декара с различни видове, сред които доминира лавандулата. Заради слабото търсене на пазара, цените падат и това го кара търси алтернативи. 

Продаваме етерично масло от лавандула биологично производство на цени от 30-40 евро за кг. Цените на конвенционалното производство са още по-ниски. Производствените разходи скочиха до небето, в резултат на което производството остава в рецесия дори след пандемията, която за нас имаше отрицателни резултати, казва Влахос. 

Фермерът е загрижен и заради климатичните условия, които не са благоприятни за лавандулата и други култури. Засега стабилни на пазара остават планинският чай и риганът. 

Тези два вида, тъй като са пряко свързани с храненето на хората, изглеждат стабилни на пазара. Конкретно за планинския чай търсенето му се увеличава, но предлагането значително намалява, аргументира се той. 

Лошите метеорологични условия, които преобладаваха през миналата година, ще повлияят значително на продукцията за следващия период, казва Статис Стамовластит, друг производител на билки. 

Според него в Гърция липсва средносрочен план за държавна подкрепа, която води производителите в задънена улица. 

Не е редно да се засаждат многогодишни ароматни и лечебни растения и след известно време да се изкореняват, за да се засади нещо друго, което се търси, смята Стамовласис. 

Селскостопанското производство и особено това на ароматни растения не бива да бъде включвано в логиката на рулетката, допълва той. 

Заради проблемите на вътрешния пазар, друг производител от Лутро Лариса, се опитва да търси възможности в чужбина. Качеството на продуктите на Янис Карагунис му дава основания да смята, че това е правилната отправна точка. 

Трябва да се насочим към външните пазари, които обаче имат специални изисквания по отношение на предлагането качество, казва той. 

Карагунис отбелязва още, че с колегите му очакват новата Обща селскостопанска политика, особено в частта за биологичните култури, за да планират производствата си. Тя ще определи дали ще оглеждат, или не ароматни и лечебни култури. 



Вижте още:

Тръгват засилени проверки в селското стопанство

10-те най-доходоносни култури за румънците през 2024 г.

Мнение: Нужни са по-малко площи с лавандула - ако не ние, пазарът ще въведе ред