Производството на етерични масла продължава да бъде под натиск. Секторът трябва да се справя със свръхпредлагане, трудности с работната ръка, а европейските регулации все още крият рискове. Това дискутираха участниците във Втората национална среща на дестилаторите на етерично-маслени култури в страната, която се проведе на 14 ноември в София.

Четете още: Как да кандидатствате за наградите на Agri Summit & Awards 2024? (видео инструкции)

 

По данни на ИнтелиАгро за 2022 г. износът на етерични масла намалява със 17% на годишна база. При износа на обезтерпенени масла от лавандин и лавандула спадът е 40%. Очакванията са тази тенденция да се задържи и през 2023 г. 

Няколко са факторите, довели до тази ситуация с лавандулата. Според Николай Ненков от Гален-Н причината е свръхпроизводство и презапасяване заради несигурността в периода на Ковид епидемията. 

За Константин Шаламанов от Лавена АД новите производства и дестилерии са резултат от бурното разрастване на аромотерапията, както и от неразумната държавна политика на субсидиране. По думите му така се стигна до свръхпроизводство, което няма кой да изконсумира. 

„Има нужда от намаляване на площите. Ако не го направим ние, пазарът ще въведе порядък. Индустрията е в процес на оцеляване, продава се под себестойност, има много затворени дестилерии и се борим кой ще оцелее,“ смята Шаламанов.

На срещата беше обсъден и Законът за розата. По думите на Весела Черварова от Биоланд България законът има нужда от сериозни промени и редакции, тъй като не регулира ключови проблеми като употребата на препарати и не дава достатъчна гъвкавост по отношение на анексирането на договори между производители и преработватели.

Представителят на Министерство на земеделието и храните Петър Кировски се съгласи, че Законът за розата има нужда от промени и повече контрол по време на кампаниите. Нужно е също най-накрая да се разработи и разпише ясна и последователна Стратегия за розата.

Друга тема, обсъдена на срещата на дестилаторите, беше позицията на Европарламента относно измененията в Регламента за класификация, етикетиране и опаковане на химикали (CLP).

„Със своя пробив в защитата на българското розово масло в Европарламента, българските евродепутати сме на път да принудим Европейския съюз да преосмисли цялостно своя подход и етерично-маслените култури да отпаднат от регламента“, заяви евродепутатът Андрей Новаков. 

Той припомни, че с разлика от 25 гласа евродепутатите се съгласиха да защитават позицията да няма ново законодателство за етеричните масла и Европейската комисия да изготви доклад относно въздействието им върху човешкото здраве в срок не по-рано от 4 години.

Това, което следва, е избор между позицията на ЕП и Съвета. Алтернативите са две - дерогация за етеричните масла от настоящия текст на регламента с опция за анализ след 6 години или изцяло да отпадне текстът, който засяга етеричните масла и в следващите 4 години да се анализират рисковете.

За предпочитане е първият вариант, стана ясно от изказването на Маргарита Александрова от Министерството на икономиката. При втория съществува значителен риск след четири години текстът, засягащ етеричните масла, да бъде върнат в Регламента.