Отглеждането на лавандула на Североизток се оказа явление, белязано от редица процеси. Силен стихиен интерес и рязко нарастване на площите в рамките на година-две породи истински бум в производстдвото на етеричното масло. Това, разбира се, беше предизвикано от пазара. Още преди 10-15 години плодородните полета на Добричка област започнаха да отстъпват от зърнопроизводството и на тях да се сее лавандула.

Оказа се обаче, че се стигна до крайности и полетата нараснаха до 100 000 дка, а броят на дестилериите за изваряване на маслото се умножи драстично. 

И тъй като всеки стръмен връх е следван от рязък спад, тенденцията следваше своята бърза логика. През лятото на 2023 г. площите с етерично-маслената билка спаднаха двойно и останаха 43 000 дка. Година по-рано, през 2022 г. в Добруджа бяха реколтирани почти 75 000 дка, докато два сезона по-рано насажденията бяха стигнали до 100 000 дка.

Най-активни в отглеждането на лавандула бяха стопаните в община Генерал Тошево, която дори беше наречена „лилавата столица“ на България. В момента в този район през 2023 г. останаха близо 16 000 дка.

Причините за тези бързи процеси в сектора на етерично-маслените култури у нас са, естествено, финансови. Масовото засаждане на лавандула се стимулираше от постоянно нарастващата цена на етеричното масло през годините.

Пикът стигна през 2018 г., когато стопаните получиха по 250 лв./кг, дори по 280 лв./кг за ценното масло. И естествено, това провокира още една лавина от интереси. Лавандула започнаха да сеят можещи и неможещи, разбиращи и неразбиращи, знаещи и незнаещи що за култура е това. Към бързите печалби се насочиха хора от различни сектори като адвокати, лекари, автомонтьори, фризьори, в което няма лошо, но ускори процесите. 

Към момента в Добричко все още има производители със складирани количества етерично масло. След ценовия пик през 2018 г. последва рязък спад и година по-късно стопаните получиха оферти от около 40-50 лв. за килограм лавандулово масло. Задържаха стоката в очакване на по-добри цени, но те не дойдоха. Нито на следващата, нито на по-следващата година.

Препатили стопани споделят, че за да има що-годе някаква рентабилност, цената на етеричното масло трябва да е поне 70-80 лв./кг. Оферти от 40-45 лв./кг не покриват разходите и последствията се видяха.

Стигна се до масово разораване на лавандула още преди да е ожъната, тъй като дестилирането й се оказа по-скъп процес. По-евтино беше да развалиш насаждения, вместо да добиеш масло.

Лилавите полета с ароматна лавандула са напът да останат в миналото или поне ще бъдат по-трудно откриваеми в Златна Добруджа. Който е успял да си направи снимки по залез на фона на красивите лилави туфи, да си ги запази като ценен и рядък спомен. Не се знае дали рязкото залитане в другата крайност няма да заличи изцяло производството на дъхавата, красива и определено печеливша билка от Добричка област.