Малките и средните производители в Румъния размишляват върху най-добрите култури, които ще им донесат печалба през 2024 г. Според експерти има десет култури, които ще бъдат най-доходоносни дори и при по-малки площи. При избор на някоя от тях трябва да се направи анализ на редица фактори - първоначалната инвестиция, какви са ресурсите, които вече съществуват в стопанството, опитът на фермера с тези култури, възможностите на местно ниво и реализирането на маркетинг и стратегия за продажби на културите, които ще бъдат получени, пише Agrointel. 

Иван Венински: Поредната трудна година отмина, нека сме оптимисти

От самото начало, съветват експертите, производителят трябва да обмисли важно решение: дали ще заложи на печеливша реколта, получена с конвенционални технологии, или ще се насочи към печеливша био култура, която ще му донесе по-добри цени, но и по-високи рискове в процесното производство. .

Топ 10 на най-печелившите земеделски култури през 2024 г.:

Домати

Доматите се оценяват от зеленчукопроизводителите като най-рентабилната земеделска култура в Румъния в момента. Сред най-ценените са оранжерийните и “селските” домати, отгледани в градината по био или близка технология. Опитът от миналите години показва, че добре се продават розовите и по-дребните домати - чери или слива. 

Шафран

Шафранът е една от най-доходоносните земеделски култури през 2024 г. В Румъния все още няма много ферми за шафран, но броят им се увеличава, както и световното търсене на тази подправка. Преимуществено румънците отглеждат шафран за износ. 

Череши

Черешите остават една от най-доходоносните култури на малки площи и през 2024 г. Добрата цена за реализация на плодовете, но и голямото търсене на череши на пазара са основните предимства на тази инвестиция. 

Ягоди

Ягодите са сред любимите плодове на румънците, което е и най-голямото предимство на културата, подходяща за отглеждане на полето или в оранжерия. Има търсене, има цена, стига да избереш сорта ягоди, който отговаря на нуждите на пазара. По това време са особено търсени средните до едри, много ароматни и уханни ягоди. 

Лавандула

Лавандулата ще бъде печеливша култура и през 2024 г. Тя спечели много последователи в Румъния през последните години, но не всички от тях успяха да я превърнат в бизнес. Голямото предимство на отглеждането на лавандула е, че може да се отглежда на малки площи и не се нуждае от сложни грижи. 

Малини

Малината ще жъне успех и през 2024 г., както и други горски плодове като къпина или боровинка. Малината обаче си остава шампион по печалба на малки площи, с новите сортове, които се появиха на пазара, по-устойчиви, по-едри, атрактивни и по-продуктивни. 

Маруля

Марулята е най-печелившата слънчева култура през студения сезон. Основното предимство на тази дребна селскостопанска култура е простата технология, но нетрайността й кара фермерите да организират добре доставките и продажбите си. 

Лешник

Лешниците са сред най-рентабилните култури за малки площи. Печалбата от един хектар лешниково насаждение възлиза на около 8000 евро, а първоначалната инвестиция е минимум 4200 евро, ако се разчита на италиански сортове, най-лесни за капитализиране на национално ниво и за износ. 

Орех

С прогнозна печалба от 10 000 евро годишно на хектар, орехът продължава да е сред най-рентабилните култури на малки площи, включително и за инвеститори, които не могат да отделят много време на насаждението. 

Невен

Невенът е печеливша земеделска култура на малки площи дори за хора с малък опит в земеделието. 



Вижте още:

Божидар Митов: При рентите търсим стабилност, а не върхове

Всеки фермер може напълно безплатно да тества нови технологии в реални условия

Плюсове и минуси: Дървовидни срещу храстовидни лешници