И тази година няма да бъде лека за френските фермери. Отсега те се борят за вода. Тези дни във Франция напрежението ескалира дотолкова, че няколко души влязоха в болница след масов протест срещу изграждането на няколко големи резервоара за вода за селското стопанство, съобщава германското издание Agrarheute. 

Зрънцето обърна каруцата

Преди дни хиляди граждани се събраха на протест, който прерасна в жестоки безредици. Протестиращите и полицията влязоха в схватка близо до село Сен Солин в западния френски департамент Дьо Севър. Тридесет души бяха ранени, петима от които тежко. Няколко полицейски коли бяха опожарени. 
Властите оповестиха, че участниците в протеста са били 6000 души. Организаторите му обаче ги изчисляват на около 30 000 души. 

Конфликтът между фермерите се разгаря вече няколко месеца. Поводът за него е изграждането на 16 големи водоема от кооперация, в която участват над 400 фермери. С тях те искат да си осигурят напояване през предстоящите сухи месеци. 

Организаторите на протеста -  Асоциацията на дребните фермери Confédération paysanne и екоактивистите Les Soulèvements de la Terre и Bassines Non Merc, са против изграждането на водоемите. Те призоваха за протести до строящ се резервоар близо до Сен Солин, въпреки че властите бяха наложили забрана за събирания. Преди няколко дни демонстрантите се опитаха да окупират басейна. Някои от тях стреляха с петарди по служителите и хвърляха коктейли Молотов. За усмиряването им бяха ангажирани около 3000 полицаи.

Франция

В отговор министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен написа в Туитър, че бъде оказана пълна подкрепа на органите на реда, които са обект на насилие от страна на ултралевите и крайнолевите. 

За да отблъсне протестиращите, френската полиция използва гранати със сълзотворен газ, водни оръдия и гумени куршуми. 

Според активистите няколко ферми се опитват да се възползват от водата в ущърб на останалите. Според тях изграждането на водоемите ще приватизира обществено благо. За земеделските производители обаче тази стъпка е възможност да спасят реколтата си през периодите на суша, които зачестяват в резултат на климатичните промени. 

Откритите изкуствено създадени водоеми се пълнят с вода през зимата, когато нивото на подпочвените води е високо. След това фермери при суша могат да използват натрупаните запаси за напояване на нивите си. 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Радослав Христов: Протестите спират, ако сме удовлетворени от разговорите с президента

Джиков: Ще искаме от Брюксел втора компенсация от 50 млн. евро

Шест ферми се обединяват, за да намалят себестойността и да намерят по-добри пазари