Протестите на зърнопроизводителите продължават на четирите гранични пункта с хора и техника“, съобщи за Агри. БГ Радослав Христов, член на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Гласувайте: Виждате ли смисъл във фермерските протести в момента?

Около 70 машини има в четвъртък на протеста край Русе, което е по-малко от първия ден на недоволство, но това е обяснимо, тъй като по това време фермерите имат много работа на полето. Особено трудно е на по-малките стопани, които сами си карат тракторите по нивите. 

Оранжерийни производители и представители на Съюза на дунавските овощари са участвали в първия ден на протеста край Дунав мост.

Подкрепа има и от други земеделски сектори, които са се включили и на другите горещи точки - Кардам, Видин и Силистра.

„Очакваме в 14 часа срещата с президента, за да разберем ще се намери ли решение на проблема, ще може ли да се направи точна диагноза на ситуацията. В случай, че сме удовлетворени от разговора няма да продължаваме протеста, с който тормозим хората наоколо, както и нас самите“, каза още Христов. 
Ако нещата обаче не устройват протестиращите, ще се събере управителния съвет на НАЗ. Все още е рано да се говори какво ще стане. 

Протестът на зърнопроизводителите е намерил широк международен отзвук, отразен е и от европейската преса, особено в румънските и полските медии. „Явно костюмарите в Брюксел разбраха, че проблемът не е само в България, а в доста други държави. Тя мечката като играе в съседа, идва и при теб, дано да им светне лампата“, коментира Христов.