Български обединени птицевъди ще дарят по една стотинка от продажбата на всяко яйце с марката „Борак“ в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми. Това обяви Даниел Божанков – председател на Асоциацията на промишленото птицевъдство. 

Гласувайте: Виждате ли смисъл във фермерските протести в момента?

Националната кампания в подкрепа на фондация „Искам бебе“ ще започне с 30 000 яйца на ден, осигурени от шест малки и средни семейни птицеферми. От началото на април яйцата ще се продават в разфасовки от по 6 и 10 бройки в размери M и L в 11-те магазина на голяма търговска верига.

„Тази една стотинка дарение може да изглежда нищожна, но, когато направихме сметките, излезе една доста обнадеждаваща цифра. Идеалният минимум, с който започваме, е 30 000 яйца, което прави по 300 лв. на ден, 9 000 лв. на месец или 108 000 лв. на година. Надяваме се потребителите да припозная тази кауза като своя, като по този начин ще помогнат и на българските производители“, каза Божанков. 

От асоциацията, която той представлява, се роди идеята по-малките и средни производители да се обединяват в кооперативи и да си помагат, за да могат да оцелеят и да превърнат земеделието в нещо по-модерно.

„Вярваме, че българското земеделие трябва да бъде социално отговорно и да си партнира както с неправителствените организации, така и с търговските вериги. Идеята е да обединим усилия, да намалим себестойността на нашите продукти, да намерим по-добри пазари и да допринасяме за благополучието на обществото“, споделя браншовият представител.

Следващата цел на организацията е да бъде обявена от Министерството на земеделието като призната организация на производителите, което ще им даде допълнителна тежест и стимул да развиват своята дейност и да скъсяват пътя на доставка.

„Засега сме шест ферми. Надявам се все повече птицевъди и производители на яйца да се включат в тази инициатива, за да направим един модерен европейски модел на производство и дори да стимулираме други организации и компании да се включват в благородни каузи“, оптимист е Божанков.