За първи път заедно от една страна на барикадите протестират кабинетът, който управлява България, и българският народ. Това заяви пред БНР Тодор Джиков, зам.-министър на земеделието по повод мащабният протест, който започна в сряда на четири гранични пункта с Румъния.

Министър Гечев отиде на протеста във Видин 

"Българските земеделци искат справедливост. Хората не говориха за пари, те искаха справедлива цена за произведената продукция, която им стои по складовете. Явно това не е коридор, а това е възможност, при която украинските земеделски производители, в условия на война, продавайки на всяка цена, а тази цена е видно, че е под цената на себестойност на българската продукция, остава в България като депо, при което българските земеделци не успяха да продадат своята продукция", обясни той.

По думите му най-тежко е положението при слънчогледа:
За 2021 г. в България е внесен слънчоглед от Украйна 20 хил. тона, за 2022 г. са внесени почти 900 хил. тона. Годишният добив на България е около 1,2 тона. Близо 80% от годишния добив на българските производители не е продаден, а е заместен от слънчогледа от Украйна".

От протеста в Кардам: Ситуацията в сектора се усложнява всеки изминал ден

В момента българските преработватели работят с украинска суровина, подчерта заместник-министърът на земеделието. Според него няма как обаче държавата да задължи едно предприятие да купува суровина не от там, откъдето ѝ е най-изгодно, а от там, откъдето държавата иска.
Ако този регламент продължи в същия си вид, българските земеделски производители ще продължат да търпят загуби още една година, отбеляза Джиков и добави:

"Ако този регламент приключи да действа, украинското зърно ще влиза в ЕС с мита и няма да може да се продава на такива дъмпингови цени. Желанието на българската държава и служебния кабинет е както има солидарност с Украйна, така последствията от тази солидарност да бъдат солидарно поети от всички страни. Ако продължи да действа този регламент и Украйна внася свободно и безмитно стоките, които произвежда, или да има адекватна компенсация, споделена по равно от всички страни-членки на ЕС, както и да има проследяемост, или на практика е безсмислено няколко държави от ЕС, между които и България, да поемат единствено и само негативите".

Репортаж от протеста: Стоп на украинското зърно

Той подчерта, че в момента българските загуби са близо 100 млн. лв. За такава компенсация ще настояваме пред Брюксел, категоричен е Тодор Джиков. По думите му загубите продължават да растат всеки ден.

Джиков посочи и проблема с пълните складове, а идва нова реколта. Забелязва се и много сериозен внос на сухо мляко, каза той.
"Нещата не са ескалирали в навечерието на изборите. Изборите нямат нищо общо", категоричен е зам.-министърът. Той увери, че служебният кабинет през цялото си управление не е спирал да работи за адекватна компенсация и пълна солидарност на страните от ЕС.

Протестите продължават на граничните пунктове във Видин, Русе, Силистра и Кардам. От 14 ч. пък е срещата на представители на националната асоциация на зърнопроизводителите с президента Румен Радев. 

Агри.БГ следи темата.