Ягодите са разпознаваеми със своя привлекателен червен цвят. Един фермер обаче е намерил начин да се възползва от различните им цветове – преди периода на узряване. Той използва сортът Елан, който плододава шест месеца в годината. Така Джордж Целиос може да използва реколтата от ноември, за да превърне неузрелите ягоди в краен продукт, който се радва на търсене на пазара, информира Ypaithros.gr.

Пчелар: Пазарът не е даденост, трябва сам да си го извоюваш

От своята ферма за ягоди предприемчивият Целиос произвежда сладка, конфитюри и кисели ягоди. От години той залага на биологичното земеделие, полезните насекоми и микроорганизми, за да облагородява местната природа.

Израснах в Солун. Преди 6 години, когато взех решение да се заема със земеделие, се преместих в село Вертискос, което познавах и много харесвах, споделя Целиос.

По това време в селото има малко хора и средствата на общината са ограничени.

Реших, че е добро място за начало. Започнах да експериментирам с различни култури, но най-добра се оказа ягодата, обяснява младият фермер.

Произвеждам различни класически продукти, сред които конфитюри и сладка, а от неузрелите зелени ягоди мариновам и слагам в буркани, казва Целиос. Сортът, който отглежда, е продуктивен от май до края на ноември. Това го провокира да търси нови продукти, които може да създаде.

Киселите ягоди се радват на популярност сред готвачите в гръцките ресторанти.

Имам стабилна клиентела, която познава продукта, казва гордо Целиос. Той подчертава, че се грижи сериозно за почвата, използва само органични торове, полезни микроорганизми и насекоми и др. През тази година активно работи с местна компания, която е специализирана във внедряването на полезни насекоми.

Имам сериозни проблеми с мухата Сузуки, която активно се заселва в Гърция и уврежда зрелите плодове. Доста агресивна и опасна е. Поради тази причина търся различни начини за справяне с проблема, споделя фермерът.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Уебинар: Полезни практики за малинопроизводители

Grover - роботът, който ще ви отмени в оранжерията

2 603 стопани заявиха помощ за зимни пръскания