На няколко пъти ви запознахме с пчеларската дейност на братята Динко и Станимир Диневи от Новозагорско. С тях обсъждахме създаването на пчелно семейство, форсирането на ранно пило, подготовката на пчелите за зимата с твърда храна с 25% белтъчно съдържание, подвижното пчеларство, проблемите в подпомагането на сектора. Продължаваме с темата за търсенето на пазарни ниши.

Червеният пипер е кът, а цената му расте

От няколко години семейство Диневи не продава мед на едро заради ниските изкупни цени, които използват само за ориентир. Продажбите им на дребно заемат почти 90%, включително на тенекии на краен клиент или търговци. Но те не разчитат само на мед, защото вярват, че пазарът не е даденост, а трябва сам да си го извоюваш и да си намериш конкретна пазарна ниша. 

Например, въпреки че много техни колеги добиват пчелен прашец, според Динко те не се стараят много, като знаят, че ще го продадат на ниска изкупна цена. Обикновено той не е добре изсушен или съхранен и оттам качествата му се влошават.

„Трябва да се инвестира в сушилни и сепаратори. В това отношение ние сме самоделци. Брат ми като недипломиран инженер се хвана и направи почистваща машина, която стана идеална за всякакви дребни неща. Можем да нагласяме както въздуха на вентилаторите, така и вибрациите на ситата. Почти всичко можем да почистваме с нея, не само прашец“, обяснява Динко.

От миналата година Диневи се захващат с производството на перга, т.нар. пчелен хляб. Въпреки оскъдната информация засега опитите им се оказват добри. Разбира се, не може без допълнителни разходи, като за фризери за съхранение на питите, от които ще се добива, и после на самата перга. За сметка на това сушилнята е постоянно в действие – когато няма прашец за сушене, тя се използва за перга. Отскоро братята добиват и мед от пресовани пити с перга. 

Друго, което правят, е свързано с пчелния восък, който преди продават само на едро или заменят срещу пчелни основи. В момента пчелните им основи са изработени на ишлеме с техен восък в малка фабрика, където са склонни да използват материал на клиента. 

„Като работиш със собствен восък, гарантираш здравния статус на пчелите и питите биват изградени буквално за минути. Тази година дори имахме рекордьори. Поставихме им две основи и след като се върнахме, те бяха напълно изградени – на едни места за половин час, на други за два часа“, гордее се пчеларят.

Освен за пчелни основи пчелният восък се ползва и за друго. Няколко пъти почистен, той е подходящ за козметично-медицински нужди, както и за ръчно изработени декоративни свещи, изгарянето на които също има лечебно действие особено при дихателни проблеми, липса на концентрация, вируси.

Освен в България Динко и Станимир успяват да реализират меда си и извън страната. От време на време Динко пътува до Англия и продава на дребно и на едро в стъклени буркани и на тенекия. В други държави медът се продава чрез посредници, на които го дават на задоволителни цени. 

„В Гърция също сме продавали добри количества на хубави цени. Проблем в тези износни търговии е езиковата бариера. В Англосаксонския свят английският е подходящ, дори в Германия, Австрия, Унгария се справям добре в комуникацията си с клиенти. В съседна Гърция обаче беше голямо приключение, но някак пак успяхме“, спомня си усмивка пчеларят от Новозагорско.