Ефективна добавка в нектара за увеличаване на разнообразието и числеността на опрашващите насекоми може да се окаже натрият. Това научаваме от ново изследване на екип от американски учени, публикувано в специализираното списание, пише Biology Letters.

Как да бележим пчелните майки

Изследователите решават да тестват натрия, водени от факта, че много хора и животни предпочитат да ядат някои храни с повишено съдържание на този микроелемент. Те го добавят към нектара на пчелите и наблюдават какъв е резултатът.

Експериментът е проведен в едно от опитните полета на университета във Върмонт. Там учените поставили 5 вида цветя в саксии с изкуствен нектар. В половината от него имало нектар, който му придал леко солен вкус.

В продължение на месец пчелите били наблюдавани до каква степен са привлечени от цветята с естествен и изкуствен нектар. Оказало се, че растенията с изкуствен нектар били посещавани два пъти повече от насекоми. Тяхното видово разнообразие също било в пъти повече.

Откритието е важно за решаване на проблема с намаляването на популацията от пчели, стършели и други насекоми, които опрашват. Следващата стъпка пред учените е да преодолеят понижаването на концентрацията на натрия в растенията при промяна на водните цикли.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Пчелари експериментират с кошери на закрито

Изваждане на пити и центрофугиране на меда

Дамите в селското стопанство: Доника Станчева