Възможно ли е да се реализира на пазара мляко, което струва 12 лв.? Оказва се, че да. Млечна компания в Мюнхен реши да пусне мляко с високо съдържание на витамин D3. Така в зависимост от закупеното количество потребителят плаща между 5,30 и 12 лв. на литър. Продуктът се рекламира като супермляко - “първото в света с интересни свойства”, съобщава agrointel.ro.

Куцотията в стадото и отхвърлените проекти не отказват овцевъд

Високо съдържание на витамин D3

В Германия производителят Milchkristalle GmbH рекламира нов продукт със съдържание на витамин D3 до 20 пъти по-високо, отколкото в обикновеното мляко. То е произведено в условия на хуманно отношение към животните и плащане на “справедливи цени за мляко, събрано от фермата”.

Цената на млякото достига 12 лв. за литър. Може да се купи и по-малка разфасовка от 250 литра. Пакет от 12 малки млека струва 35,70 лв.

През пролетта и лятото животните се „къпят на слънце“ на пасището. През есента и зимата им е предоставена специална „органична светлина“, която подражава на естествения спектър.

В резултат на висококачествено хранене със смеси от трева и растения, съдържащи аминокиселината триптофан, както и много зелен протеин под формата на люцерна и детелина, кравите произвеждат мляко, богато на витамин D. Това означава, че чаша от 250 мл съдържа до 5 микрограма витамин D и покрива референтното количество за дневния прием на възрастен, обяснява производителят.

Той не обещава чудотворни ползи за потребителя, но изтъква преимуществата: високото съдържание на витамин D3 подпомага нормалното функциониране на имунната система, костите, зъбите, кръвообращението и т.н.

Фермите, които произвеждат това мляко, получават по-добра цена, но към тях има изисквания, обвързани с договор.

"Цената, на която това мляко се изкупува от фермерите, е по-висока", казва преработвателят, който посочва, че съществуват редица условия, наложени на фермерите. Те трябва да бъдат екологично сертифицирани и да осигуряват площ от „половин футболно игрище на животно“ за паша, да оборудват кравефермата с иновативната система за осветление, а здравето на животните да се наблюдава от ветеринарен лекар.

Новото мляко привлече вниманието на германската преса, защото е три пъти по-скъпо от обичайното мляко, продавано в супермаркетите. Ако последното струва по-малко от 2 лв. в магазина, супермлякото с витамин D се продава в опаковки от 12 картонени кутии от 250 мл на цена от 35,70 лв., с възможност за абонамент със седмична доставка на цена от 32 лв. Друг предлаган вариант е пакет от 8 кутии от един литър на цена 47,20 лв., или 42,50 лв. при абонамент.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Салих Пашов - последният пазител на сиренето

Лоши прогнози: Спад в поголовието на млечни крави и овце у нас

Мнение: По-възрастните крави плащат повече сметки