Жегите през последните дни отново възпламениха темата „de minimis”. Освен овощари и пчелари на опашката с искане на помощ се наредиха и животновъдите. Този път заради сушата и изсъхналите пасища. Метеорологичната прогноза не обещава да пощади фермерите, пазарите и цените – също. Дали ще дойде помощ от държавата, питат регулярно читатели на Агри.БГ.

Важните срокове през август

„Искаме de minimis за череши..,пчели.., животни” – това са редовни коментари под наши статии. Последното настояване е „Искаме de minimis за говеда”. „Миналата година може да бяха малко, по 40 лв. на крава, но дадоха. Тази година – нищо.  Ниски изкупени цени на млякото и голяма суша, огън пада. Всичко изгоря, няма трева, няма мляко. Чудя се как издържат горките животни на тези жеги?”, пише Ясна. Че изхранването на животните е трудна задача тази година, сподели пред Агри.БГ и животновъдът Тодор Ванев.

„Вярно е. Тази година е много трудно. Всичко е поскъпна двойно, а цените на млякото не са мръднали от 11 години. Още преди месец и половина пасищата изсъхнаха, твърди фермерът.

Неговите пасища са около Пловдив и по думите му сушата тази година ги е прегорила много по-рано. Той чита, че исканията за de minimis за суша са основателни, но не възлага големи надежди заради липсата на политическа яснота.

Служебното земеделско ведомство вече отговори на по-ранните искания за държавна помощ, че средствата по този инструмент са изчерпани. „За служебния кабинет това е почти невъзможно. Не забравяйте, че работим с бюджет, който е разписан и няма как да бъде актуализиран…

Не е възможно ние за този кратък период от време, чисто законово, да променим мерките за подпомагане”, обясни зам.-министър Неделков на Събора на овцевъдите преди месец. Заявките бяха да се търсят други механизми за подпомагане. Остава да видим дали те ще се намерят, дали ще бъде сформирано редовно правителство и какви ще са политиките за сектора. Дотогава – жегите и сушата си продължават.