Независимо дали са нарязани на кубчета или просто поднесени на трапезата, много от любимите ни видове сирена са защитени от етикетите за качество на ЕС. За съжаление обаче, България не е сред тях. 

Чудо за три дни ли бяха проверките за виртуалните стада?

Близо 200 разновидности на сирене са защитени в ЕС. Тези сирена и други уникални храни и аромати от цяла Европа имат специални етикети за качество. Те защитават имената на продукти, които са тясно свързани със специфични региони и традиционни производствени процеси.

Етикетите за качество включват:
Защитено наименование за произход (ЗНП): суровите съставки трябва да идват от региона на произход, където също трябва да се извършват всички етапи на производство;
Защитени географски указания (ЗГУ): поне един от етапите на производство, преработка или подготовка трябва да се проведе в региона;
Географско указание на спиртни напитки и ароматизирани вина (ГИ): конкретното качество, репутацията или други характеристики на продукта трябва по същество да се дължат на неговия географски произход.

Ето селекция от осем много популярни сирена в Европа.

1. ЗНП Feta, Гърция

Произведено от овче и козе мляко от животни, които пасат на уникалната флора в гръцка провинция, Feta е сирене на митичния статус. То се споменава в "Одисея" на Омир, където Одисей взема сиренето, направено от циклопа Полиф, докато бяга от пещерата си. Днес Feta е приблизително 10% от износа на гръцки храни, което свидетелства за трайната му репутация.

2. ЗГУ Jihočeská Niva, Чехия

Солено и остро на вкус и мирис сирене, Jihočeská Niva се произвежда в слабо населения регион на Южна Бохемия в Чехия. Ливадите и пасищата се хидратират от водни потоци и избухват с богато разнообразие от флора и фауна. Сиренето се произвежда от краве мляко, а вътрешността му е с белезникаво до кремаво, със синкаво-зелен мрамор.

3. ЗГУ Gouda Holland и ЗНП Noord-Hollandse Gouda, Нидерландия

Пътуване до нидерландския град Гауда не е пълноценно без посещение на световноизвестния пазар на сирена, който се състои за първи път през 14 век. Там ще намерите търговци на Gouda Holland и Noord-Hollandse Gouda. Тези богати орехови сирена се произвеждат в морския климат на Нидерландия, където тучна зелена трева расте върху песъчливи почви.

4. ЗГУ Telemea de Sibiu, Румъния

Произхождащи от легендарния регион на Трансилвания, тайните на Telemea de Sibiu се пазят от baci (овчари, отговорни за производството на това сирене). Те използват традиционни инструменти и техники, за да превърнат прясното, непастьоризирано овче мляко в кремаво-бели блокове сирене, потопени в ароматите на диви треви и цветя.

5. ЗНП Paški sir, Хърватия

Този вид сирене се произвежда на хърватския остров Паг в Адриатическо море, който се отличава с пресечен карстов пейзаж. Сиренето се прави от млякото на пагски овце, местна порода, която оцелява в оскъдната растителност на ароматни и лечебни растения върху скалисти пасища. За да отглеждат сиренето във влажния средиземноморски климат, производителите го измиват и покриват със зехтин, създавайки гладка, твърда кора, която варира в цвят от златисто-жълто до бледочервеникаво-кафяво.

6. ЗНП Comté, Франция

Произведени в региона на Бургундия-Франш Конте във Франция от 13. век насам, златистите цветове от слонова кост на Comté съдържат богата комбинация от аромати. Млякото, използвано за този известен вид твърдо сирене, идва от две местни породи говеда: Montbéliarde и Pie rouge de l'Est. Сиренето се произвежда от fruitières - групи фермери, които се обединяват в кооператив, за да споделят работата и продукцията си.

7. ЗНП Mozzarella di Bufala Campana, Италия

Уникалните вкусове на Mozzarella di Bufala Campana идват от млякото на биволи, чиято диета е извлечена от вулканичните равнини на Южна Централна Италия. След като млякото на бивола се събере, фермерите имат само 60 часа, за да започнат процеса на производство. След като се извари внимателно, сиренето се поставя в студена вода и след това в саламура. По време на този процес около сиренето се образува тънка кора, обвиваща меката му и кремообразна сърцевина.

8. ЗНП Allgäuer Bergkäse, Германия

В района на Алгой в Германия кравите пасат върху буйни планински пасища в подножието на Алпите. Тяхното мляко, напоено с алпийски аромати, се използва за производство на Allgäuer Bergkäse от 19. век. Началото е поставено от швейцарски алпийски овчари, които прилагат техники за производство на сирене от родината си в местното bergkäse (планинско сирене) в региона.

България също има потенциал да защити етикети за качество и произход. Това беше и едно от посланията на Георги Събев, когато пое поста в служебния кабинет.

“Правото на ползване на общоевропейското означение за качество и произход дава видимост и нови възможности”, коментира преди време земеделският заместник-министър.