Ако хвърлите един поглед на разходите във фермата си, най-вероятно ще откриете, че за отглеждането на заместващи животните, разходите са най-високи. Обикновено те се нареждат на трето място, веднага след тези за фураж и труд. Тези разходи обаче могат да бъдат намалени, ето как!

Важните срокове през август

По време на конференция на водещи млечни производители в Уисконсин Делс, щата Висконсин, Дан Вайгел, директор на една от водещите животновъдни компании в САЩ, подчерта значението на дълголетието в стадото на млечните крави, пише dairyherd.com.

„Средно една крава напуска стадото между втората и третата си лактация. Така че, ако можем да удължим това поне с още шест месеца, тя би могла да има потенциала да достигне пиковата си производителност, обикновено постигната по време на четвъртата лактация. Идеята е да имаме стадо с по-възрастни животни не само помага за подобряване на количеството мляко, което произвеждате във фермата, но също така може да ви помогне да намалите необходимото количество заместващи животни”, категоричен е той.

За да се постигне по -дълго живеещо стадо, Дарил Клайншмит, специалист по хранене в областта на млечните продукти в същата фирма, предлага да се анализират тактиките за управление на телетата. Целта е да се постигнат максимални резултати.

„Важно е да сведете до минимум заплахите за здравето и здравните събития през целия живот на кравите“, споделя Клайншмит. 

Според него са необходими средно две лактации, преди дадено животно да започне да носи възвръщаемост на инвестициите. 

„Ако днес сте взели група юници, колко от тях ще стигнат до втората, третата или четвъртата си лактация?. Отговорът е средно по-малко от 50% от юниците, които минават през стадото, всъщност ще стигнат до точката, в която са ви върнали инвестицията за самите тях. Така че, ние очакваме кравите, които успеят да изминат втората си лактация, не само да си плащат, но и да платят за другите животни, които не са успели да достигат своя максимум”, категоричен е той.

Но как да изберем по-дълго живеещи крави? Според Вайгел използването на геномика се е оказало ценен инструмент.

„Геномиката може да ви покаже, че някои от тези двегодишни юници ще напуснат стадото доста рано. Например те имат лоша генетика на дълголетието, а някои имат лоши здравни черти. Размножаването сега е по -добро от всякога, така че това вече не е причина номер едно, поради която животните напускат стадото. Маститът е. Използвайки геномни технологии, днес производителите могат по -добре да изберат тези черти, включително продуктивността на животните", категоричен е експертът.