От известно време малка ферма в Бангладеш е притегателна точка за хиляди туристи. Причината е простичка – там те може да видят най-малката крава в света. Рани е на 23 месеца, а размерите й са впечатляващо скромни. Въпреки наложените ограничения заради коронавируса, много хора не устояват на желанието да видят малката крава, информира Би Би Си.

Колко тежи най-голямата череша?

Никога не съм виждало нещо такова през живота си, споделя посетителката Рина Бегум.

В момента за Рани тече процедура за вписване в Книгата на рекордите на Гинес. Там тя трябва заеме мястото си като най-малката крава.

Рани е висока само 51 см. Справка сочи, че настоящият носител на титлата – Маникям, е бил висок само 61 см. Претендентката за наградата освен това е и доста лека – 26 кг.

Защо Рани е толкова малка?

Един от факторите е нейната порода. Рани е бутанийска крава. Всички представители на породата са по-малки от обичайните крави, дори тип джуджета. Причината да се отглеждат е, че те са способни да се хранят скромно, но да произвеждат много мляко.

За кравите от породите джуджета определящ за развитието им може да бъде климатът. Изследване на университета по ветеринарство и науки за животните в Керала е установило, че породата на Рани притежава т.нар термометър на гените, който спира растежа на животното, когато то живее в горещ климат. Тези гени са разпространени сред породите, живеещи в тропичните страни. По-малкият размер помага на животните да устоят на екстремната жега.

Според главния държавен ветеринар на Бангладеш Рани няма да порасне повече от сегашното си положение.

Собственикът на кравата – Кази Мохамад Абу Суфиан, споделя, че Рани е изключително спокойна и мила. Когато не е заобиколена от новите си почитатели, тя предпочита да прекарва времето си сама, пасейки далеч от другите крави във фермата. Той дори я сравнява със зайче.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

От терена до лозето: Футболисти, които произвеждат вино

Как да не ти се прииска да си фермер! На концерт с трактор

Холивудски звезди, които произвеждат собствена марка вина