След спад на износа на свинско месо за Китай година по-рано, сега Бразилия е на път да постави рекорд. Страната е увеличила доставките за азиатската страна и успя да стъпи на пазара в Мексико. Междувременно Европейският съюз губи позиции на глобалния пазар поради ограниченото предлагане на свине и високите цени на месото, информира Farmer. 

Цените на месото отново се повишават, производството е надолу

По данни на Асоциацията за животински протеини (ABPA), общо 481 100 тона бразилско свинско месо са продадени на чуждестранни клиенти от януари до май, включително преработени продукти от Бразилия, т.е. с 15,5% повече от същия период на предходната година.

Още по-голяма динамика на растеж бележат приходите от износ - с 28,2% до 1,15 млрд. долара или 1,07 млрд. евро. Досега 2021 г. е рекордна година за бразилската търговия със свинско месо с обем на износа от 1,14 милиона тона и приходи от 2,64 милиарда долара или 2,45 млрд. евро. Досегашните данни показват, че рекордът ще бъде счупен през 2023 г.

Според ABPA, въпреки значителното увеличение на износа за Китай, делът на страната в общия износ е намалял. Това демонстрира успеха на бразилската политика за диверсификация на пазара, включително способността й да навлиза на нови пазари в краткосрочен план. Бразилия наскоро успя да продава свинско месо на Мексико - третият по големина вносител в света.

Страната успя да продаде повече свинско месо не само в Китай, но и в други страни. Доставките до Хонг Конг са се увеличили с 21,1%, до 51 300 тона, до Филипините със 17,5 %, до 38 000 тона, а в Чили - с 69,6%, до 34 200 тона.
 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Експерт: Свинете у нас се топят до нива от бума на АЧС

Кой какво забрани за внос от Украйна?

Прогноза: Нов наплив на говеда към кланиците, ако млякото се изкупува под 80 ст./л