През първите два месеца на настоящата година цените на тон кланично тегло на говеждото и телешкото месо се задържаха на равнища около 6,50 лв./кг, превишаващи с 22% нивата от същия период на предходната година, информират от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА).

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

Не се очаква цените на говеждото месо да паднат под нива от 5 лв./кг, каквито цени имаше до преди 1 година, като се отчита пазарната ситуация, както у нас, така и в ЕС. 

По предварителни данни на аграрното министерство произведеното количество говеждо и телешко месо в кланиците през 2022 г. е 7,02 хил. тона спрямо 7,13 хил. тона през 2021 г. (-1%).

Има очаквания за още по-силно понижение през настоящата година, като през януари производството в промишлени условия е в размер на 630 тона, което е с 11% под нивото от същия месец на предходната година. Нова вълна на изколване на млечни животни може да има след лятото, ако изкупните цени на млякото отидат на равнища под 0,80 лв/кг, прогнозират експертите от САРА. 

В началото на годината цените на тон кланично тегло на свинското месо достигнаха рекордно високи равнища, като превишението спрямо същия период на 2022 г. е с 47%. В момента местните цени са най-високи в целия Европейски Съюз, което показва, че пазарната ситуацията не е устойчива. Предвижда се, че цените ще се приближат към средноевропейските, за да се защити конкурентоспособността на местното производство, като ценовите нива ще останат над миналогодишните. 

Производството на пилешко месо през 2022 г. е 91 хил. тона, което е незначително под равнището от предходната година. Прогнозите са за по-силно производството през настоящата година. Избухналите отново огнища на птичи грип в Европа могат да ограничат предлагането и по този начин да повишат цените.

Това може да бъде използвано от местните производители, като цените още през март и април е възможно да достигнат до 4,25 лв./кг кланично тегло.