Асоциацията на свиневъдите в България (АСБ) публикува на сайта си изчерпателна и актуална статистика за сектора, както и данни, касаещи пряко бизнеса, като цени на фуражи и разпространението на Африканската чума по свинете (АЧС).

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

В раздела „Статистика на свиневъдството в ЕС и България. Актуални заболявания по свинете" вече може да се види и статистика на българското свиневъдство през годините, като е публикувана информация от 1987 г. насам. Данните идват от сайта pig333.com, който функционира онлайн повече от 25 години, с претенцията, че е най-голямата общност от професионалисти в свиневъдството с повече от 120 000 регистрирани потребители и голям обем експертни статии, съвети, статистика, икономически анализи и прочее.

Онлайн изданието предлага цифри и тенденции в производството на свине и свинско месо по държави: брой свине и свине майки, производство на свинско месо и търговия със свинско месо. Резултатите се показват в няколко диаграмни формата според избраните държави и периоди от време. Налични са и пълни отчети по държави.

В данните за България от 1987 г. насам се забелязва постоянен спад в кривата, като за последния отчетен период през 2022 г. са преброени общо 512 000 свине. Само година по-рано техният брой е бил 695 000, който е по-сериозен пик от последният такъв за страната ни през 2010 г, когато свинете у нас са наброявали 664 000. Сериозно понижаване на броя има и при свинете майки.

„Настоящият спад в броя свине у нас почти достига най-сериозният такъв през последните години, който бе през 2019 г., предизвикан от Африканската чума по свинете. Сегашната тежка ситуация е вследствие на повишените разходи за производство, а, от друга страна, спадът в цените на месото заради задържаните в Европа количества.

Негативните ефекти от пандемията и войната в Украйна поставят сектора пред сериозни изпитания, заедно с изискванията на Зелената сделка, коментира резултатите Димитър Михайлов, изпълнителен директор на АСБ.

Както Агри.БГ писа актуалното голямо притеснение на сектора у нас есвързано с това, че до края на юни трябва да се нотифицира помощта за хуманно отношение, а все още не е ясен размерът на средствата по нея. От асоциацията очакват среща с правителството и стиковане на стратегията преди 12 без 5 на крайния срок.