Вече поредна година фермерът Клей Трейнъм се опитва да въведе по-етичен и устойчив начин за отглеждане и развъждане на свине. Всеки ден той подава грубата си ръка към животните във фермата, за да го подушат, а те се хапят едно друго, опитвайки се да привлекат вниманието му, пише Agrinews Pubs. 

Започна приемът на заявления за хуманно отношение към птици и свине

Прасетата на Трейнъм живеят щастливо в семейната ферма Autumn Olive Farms. Те играят в калта, тичат около голямото поле, в което са разделени, и се наслаждават на питателната храна, която им се дава ежедневно. Един ден те ще бъдат продадени на изискани ресторанти и занаятчийски месарници в района на окръг Колумбия, Мериленд и Вирджиния. Това е обратното на практиката на типичните корпоративни свинеферми, където прасетата често се държат в тесни пространства, където мирише на болести и заклани животни.

Autumn Olive Farms е собственост на Линда и Клей Траниум от 2005 г. В продължение на години фермата работи стратегически върху генетиката, околната среда и диетата на свинете, за да осигури здравословно качество на живот на животните.

„Измина много време и най-накрая сме тук, където искаме да бъдем“, казва Линда Трейнъм. Тя внимателно избира всяко едно женско прасе, което постъпва във фермата. Със съпруга й също така практикуват линейно развъждане, за разлика от вътрешното развъждане, при което роднините на прасетата на дълги разстояния се размножават помежду си.

„Работим върху кръстоската между две отделни породи в една порода и размножаваме в определени съотношения, за да постигнем желания резултат“, обяснява Клей Трейнъм, който от години работи в тясно сътрудничество с готвачи, месари и много талантливи хора в областта на храните.

В допълнение към селективния метод на отглеждане, откритата земна среда позволява на прасетата да бъдат активни и да се наслаждават на питателни култури като детелина, ечемик и различни корени. Поради остатъчната ерозия от долината преди милиони години, почвата съдържа много висококачествени хранителни вещества, които животните консумират.

„Техният вкусов профил пряко корелира с това, което ядат и как живеят“, казва Клей.

Експлоатацията на устойчиво пасище за свине е скъпо поради разпределението на земята и създаването на подходяща среда за свинете. Затова Трейнъм знае, че фермерските му продукти никога няма да бъдат евтини. 

„Правим неща, които индустрията не прави. Техните цели са различни от нашите. Нашата цел е да правим вкусно и етично свинско месо, което всеки може да купи и използва”, казва той. 

Корпорациите препълват помещенията със свине, за да произвеждат евтино месо. Това може да причини заболявания сред животните, които след това да се прехвърлят на хората”, допълва Трайнум. Той не е уплашен от инфлацията и повишените разходи. Въпреки тях ресторантите от висок клас продължават да поръчват. 

Ресторантите правят заявки за доставка всяка седмица въз основа на продажбите и търсенето. Заявките често се персонализират за всеки ресторант. Свинските продукти могат да станат колбаси, свински пържоли, ребра или хот-дог.

Фермата на Трейнъм  не се ограничава само до прасета. Двойката е заобиколена от пилета, мини коне, бяла лама на име Каугърл и коза на име Тъндърболт. Тя се надява месната индустрия да стане по-устойчива и по-етична.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

ЕК одобри облекчения при търговията с живи свине и продукти добити от тях за България

Топ 15 на най-големите износители на говеждо месо в света

Евростат: България с най-голямо намаление на свинете и говедата в ЕС