От 24 април и у нас е забранен вносът на редица украински земеделски стоки, с това и последната източноевропейска държава, която пострада от безмитния импорт от Киев, спусна бариери, които може да стоят съвсем за кратко. Това обаче е знак към Брюксел, където чиновниците първоначално заплашиха със санкции, а след това влязоха в диалогичен режим със засегнатите държави. 

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

Очакванията за крайното решение са умерено оптимистични, като се има предвид политическия натиск, който помете интересите на фермерите от Европейския съюз, които произвеждат качествена храна за гражданите от Общността. Както казва един полски колега – "Никой няма да ви даде това, което обещаваме". Там се отчита и предизборната политическа обстановка и битката за електорат. Но то и ние все сме в такава каша.

Българският списък е от 20 стоки, сред които са: мека и твърда пшеница; пшенично брашно; семена от слънчоглед; слънчогледово масло; царевица; пчелен мед и пчелни продукти; сурово мляко; сухо мляко; млечен концентрат; орехи; лешници; яйца; птиче месо; свинско месо; овче и козе месо; ръж; ечемик; овесени ядки; сорго; елда; нишестета, инулин, пшеничен глутен; соя; ленено семе; рапица; вино; винен оцет; етилов алкохол.

За да спре натискът от украинския слънчоглед върху нашите земеделци, от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите настояват да бъде забранен и вносът на олио. 

Министерска глава падна във Варшава 

Протестите на земеделските производители в Полша взеха главата на техния земеделски министър и принудиха правителството първо да се осмели и да затвори границите за украински земеделски стоки. Кризата, свързана с прекомерния, неконтролиран внос на зърно и други селскостопански суровини от Украйна, са в основата на временното ембарго.

Наредбата беше публикувана на 15 април и влезе в сила незабавно. Дългият списък от продукти, обхванати от забраната за внос включва зърно, захар, фуражи, мляко и млечни продукти, семена, хмел, лен и коноп, яйца, плодове и зеленчуци, консерви, вина и говеждо и телешко, свинско, овче, козе месо и пилешко месо, яйца, етилов алкохол от земеделски произход, пчелни продукти. Наредбата е в сила до 30 юни 2023 г. 

Полските земеделци първи разбраха, че „коридорите на солидарността“ не водят на никъде. Те страдат от вноса на много земеделски стоки, но при царевицата проблемът е най-сериозен. Още през миналата година в Полша е внесена мокра царевица, ожъната в Украйна, която е смесена с местната продукция. Това е довело до отказ от покупки. Общо над 10 млн. тона царевица има внесени в Полша. 

Унгарците очакват смислени мерки от ЕК 

Разнообразни земеделски продукти са поставени в дългия забранителния списък на Унгария, така че и там не става въпрос само за украинското зърно. 

Забраната важи за прясно или охладено говеждо месо и замразено говеждо месо, както и за прясно, охладено или замразено свинско месо, овнешко или козе месо, прясно, птиче месо, карантии и вътрешности, пресни, охладени или замразени птичи яйца с черупки, натурален мед, зеленчуци, пшеница, ръж, ечемик, царевица, елда и просо, пшенично брашно, обработени зърнени храни, рапично семе, натрошено или цяло слънчогледово семе, рапично и синапено масло и техните фракции, дори рафинирани, но не химически модифицирани, тръстикова или цвеклова захар, хляб, сладкиши, торти, бисквити и други хлебни изделия със съдържание на какао, вино .

Ограничението на вноса в Унгария е временно и продължава до 30 юни.

„Това време може да е достатъчно за предприемане на смислени и трайни мерки на ЕС, за преразглеждане на пълния безмитен характер на украинските стоки и действието на коридорите на солидарността“, казва земеделският министър на Унгария Ищван Наги. Земеделците в Унгария очакват от ЕС справедливи пазарни условия за европейското земеделие.

Словакия остава отворена за внос на месо и яйца

В Словакия ограничението за внос важи не само за продукти, идващи директно от Украйна, но е забранен вносът и от други страни-членки на ЕС. Според земеделския им министър Самуел Вълчан обаче ситуацията изисква решение на ЕС.

„Уведомих Европейската комисия за нашето решение, чакаме решението на ЕС“, заяви министърът, цитиран от местната преса. 

Словаците разрешават вноса на пилешко месо и яйца за разлика от съседите си от Унгария, тъй като имат дефицит на тези продукти. Братислава настоява, че Словакия трябва да остане само транзитна страна, през която зърното, отглеждано в Украйна, ще преминава само към африканските страни и към тези от азиатския регион. Транзитът на украински стоки през тази държава все още е разрешен и ще подлежи на строг контрол.

Списъкът на Словакия включва пшеница, ръж, ечемик, овесени ядки, сладка царевица, сорго, елда, захарно цвекло, тръстикова или цвеклова захар, изоглюкоза, меласа, мелничарски продукти, малц, нишестета, инулин, пшеничен глутен, соя, лен и коноп, рапица, слънчогледови семки, други маслодайни семена, хмел, зеленчуци, плодове, вино, винен оцет, етилов алкохол, натурален мед и пчелни продукти.