За пореден месец цените на свинското месо на едро се покачиха в кланиците, като увеличението на месечна база е с 2%, а на годишна – с 49%.

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

Ръстът в цените е отражение на по-слабото производство, като през първите два месеца на годината в промишлени условия у нас са добити 10,9 хил. тона спрямо 12,2 хил. тона през същия период на 2022 г. Прогнозата на експертите от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) сочи, че през следващите месеци цените ще останат над миналогодишните равнища, но тенденция е за понижение и доближаване към средните европейски нива.

При говеждото и телешко месо цените на тон тон кланично тегло се повишават с 4% през март спрямо предходния месец, като на годишна база увеличението е с 44%. 

Ценовите равнища при пилешкото месо имат увеличение с 5% спрямо предходния месец, макар в страната да има силно производство. Това се дължи на факта, че се следват европейските цени. Намаление на предлагането и увеличените производствени разходи са предпоставки за поскъпването. 

Разпространението на птичи грип в ЕС продължава, като от 1 октомври 2022 г. до 17 април 2023 г. са установени 740 огнища в 21 държави-членки, което води до загуба на 14 млн. птици.

Най-сериозно обаче е поскъпването на агнешкото месо, при него цените достигнаха 18,72 лв./кг кланично тегло, което е с 30% над нивото от миналата година, констатират от САРА. Намаленото поголовие и високите производствени разходи са причина за тази тенденция.

По предварителни данни на МЗм, общото производство на месо от овце и кози в кланиците през първите два месеца на годината е 109 тона спрямо 139,5 тона през същия период на 2022 г.