Много пъти сме ви споделяли за грандиозните многоетажни свинеферми в Китай. Последните новини от Германия са доказателство, че този мащаб на работа не е в синхрон с принципите на ЕС. Единственият по рода си такъв обект в съюза остана без лиценз за работа. Шестетажната ферма се намира в Германия и не е заселвана със свине през последните пет години, съобщава Agrarheute. 

Многоетажните ферми генерират 30% повече приходи

Службата на германската държавна администрация обяви, че многоетажната ферма за угояване на свине в Маасдорф, Саксония-Анхалт, вече не може да се използва. След изтичането на лиценза за експлоатация на шестетажната сграда съоръжението беше запечатано.

Германските вестници на няколко пъти писаха за съоръжението за угояване на свине, което остана без разрешително още през септември 2021 г. Оттогава досега там остана да функционира само платформата за оборски тор. 

За момента не е ясно какво ще се случи с шестетажната сграда на свинефермата, която е построена по време на ГДР - Германската демократична република. Според германските власти решението за спиране на дейността на фермата е приветствано от екоактивисти, които през 2013 и 2018 г. публикуваха няколко изображения на лошите условия за отглеждане на свине в шестетажната сграда. Тогава във фермата се отглеждаха 3000 свине майки, а проверката доведе до разследване на нарушения на законодателството за хуманно отношение към животните и собственикът беше задължен да модернизира фермата.

Ако в ЕС системата за отглеждане на свине в блокови ферми се провали, в Китай тази технология е във възход и фермите дори достигнаха 26 етажа. За да отговорят на нарастващото търсене на свинско месо, китайските власти подкрепят мегаферми, които се разглеждат като решение за постигане на национална хранителна независимост, според Le Monde, цитиран от Digi24.ro .

Най-известната ферма е в китайския град Еджоу, в централната провинция Хубей. Фермата получи първите си 3700 прасета за разплод в своята 26-етажна бетонна кула в началото на октомври. Проектът е на стойност 480 милиона паунда и стартира преди две години. 26-етажната ферма ще включва климатизация и модерно оборудване и това идва, тъй като Пекин се стреми да намали използването на земята за селско стопанство.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Мащабен проект за многоетажни свинеферми

Бъдещето: селскостопански небостъргачи

Най-големите ферми за свине майки