В Китай се строят все по-големи многоетажни свинеферми и причина за това има – те са по-рентабилни. Т.нар. небостъргачи за свине обикновено са на по седем, десет и дори тринадесет етажа. В тях се побират по 10 000 животни, информира Agrarheute.com.

"Да спрем АЧС": Вижте изискванията към фермери и ловци

Високата сграда има големи предимства, казва пред Ройтерс Сю Джиаджинг, управител на свинеферма.

Тя спестява време и ресурси. Използваната земя не е толкова голяма, но може да отглежда много повече прасета. Освен това приходите са по-големи – с около 30% повече, сравнено с модерна едноетажна ферма, допълва той.

В момента се строи вероятно най-голямата свинеферма в света. Тя се намира близо до град Нанянг, Китай. Там ще се отглеждат 105 000 свине майки и ще се произвеждат 2,1 млн. свине годишно, съобщават различни китайски и международни медии. Всяка една от сградите ще бъде с по 6 етажа с по 5000 свине майки.

Предвидено е на мястото да има кланица, за да се обработва месото още там. Обектът ще се простира върху 180 ха и ще разполага със собствен логистичен парк. Фуражно предприятие ще произвежда по 720 000 тона фураж годишно.

Мащабите на новата китайска ферма говорят красноречиво за посоката, в която се развива местното производство на свине въпреки Африканската чума по свинете (АЧС). Преминаването от малък семеен бизнес към големи гигантски индустриални ферми, което продължава от години, отново се ускори по време на кризата с АЧС. Това се дължи и на огромните печалби, реализирани през последните години от рекордните цени на свинското месо.

Недостигът на земя насърчава мегапредприятията за свине

Многоетажните ферми процъфтяват в Китай и поради липсата на достатъчно подходяща земя. Една мегаферма може да побере много повече свине в сравнение с традиционно стопанство. Макар изграждането й да е по-скъпо и сложно, то в крайна сметка ще се изплати.

Според анализатори многоетажните ферми ще добият популярност и извън пределите на Китай. Очаква се такива да бъдат построени в други азиатски страни. В Европа те надали ще пожънат успех, тъй като там са налице социални и етични съображения по отношение на благоденствието на животните. Неблагоприятен фактор още са по-високите разходи и гъстотата на населението.

Анализаторите на Rabobank очакват през 2021 г. производството на свинско месо в Китай да нарасне с 8% до 10% на годишна база.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Кланиците искат облекчаване на мерките за АЧС

Зашеметяването преди клане може да стане задължително в Европа

Добричка област е „чиста“ от АЧС и инфлуенца по птиците