Популацията от свине в Китай отново расте. Една от причините е, че страната строи огромни промишлени свинекомплекси около своите мегаполиси, напълно променяйки своята неотдавнашна политика да пренесе производството в селските райони, пише Agrarheute.

Как се гледат прасета в индустриална ферма?

Сега китайското правителство дава приоритет на продоволствената сигурност пред огромните икономически проблеми, след като Африканската чума по свинете (АЧС) унищожи огромното китайско стадо от свине почти наполовина. Най-големият в света потребител на свинско месо планира да построи промишлени ферми за общо 200 млн. свине на територията на цялата страна.

Създаването на нови стопанства в покрайнините на големите градове е скъпо удоволствие, тъй като има сериозни проблеми с отпадните води и тора, който попада във водата и почвата. Тези екологични проблеми по-рано накараха правителството да пренесе или да закрие много ферми в селските райони през периода 2015-2017 г. Сега обаче в покрайнините на Пекин се строят много на брой големи стопанства. Същото се случва и около много други мегаполиси.

Многоетажните ферми за свине

Ние сме ключов проект за стабилизирането на доставките на месо в Пекин, казва Цу Шен, собственик на фермата Sifanghong. В момента край Пекин се строи многоетажна ферма, в която ежегодно ще се произвеждат 150 000 свине. Градската управа допълва, че в процес на възстановяване и разширяване са много други такива стопанства.

Как изглежда 9-етажна свинеферма отвътре?

Според анализатори централното правителство на Китай смята стабилизирането на доставките на свинско месо като изключително важно за продоволствената сигурност на страната след инфлацията през 2019 г. поради рекордните цени на свинското. За да гарантира минимум доставки във всеки регион, всяка провинция и голяма община в бъдеще ще произвеждат определено количество свинско месо.

Поради тази причина строителството на гигантски многоетажни свинекомплекси се разраства в момента, казва Зоу Чжихонг, мениджър на американска компания, търгуваща със земеделско оборудване.

До 2022 г. в района на Пекин, където живеят над 20 млн. души, ще бъдат произведени около 890 000 свине. Те ще покрият 1/10 от потребностите от свинско месо на града, информира Reuters.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Свиневъд: Високите изкупни цени не компенсират разходите за биосигурност

Бунт срещу нова промишлена свинеферма в Пазарджишко

Чумата по свинете не стихва - 75 нови случая