Почти месец остава до най-чакания празник на овчарите в Румъния - Цуркана - Кралицата на планините. Изданието за 2023 г. обещава пълна програма, животновъди от цялата страна и чужбина и продукти местно производство. Тази година събитието ще се проведе в неделя, 24 септември. Затова, ако планирате да го посетите, може да закръглите датата в календара. 

Стоян Иванов: В България не се "произвеждат" животновъди

Мястото на събитието е традиционното, пише Agrointel - платформата в село Костещи, община Орастиоара де Сус, окръг Хунедоара.

Празникът „Цуркана – кралицата на планините“ се фокусира върху породата овце Цуркана, както подсказва името на събитието. Той се организира от Асоциацията на овцевъдите „Дачия“ от Хунедоара, организация, ръководена от фермера Думитру Андрешой. Тази година събитието ще има своето 18-то издание.

Програма на Цуркана – Кралицата на планините, издание 2023 

На 24 септември в Костещи се очакват животновъди от цялата страна, представители на местни и национални власти, както и други посетители, които искат да опитат местни продукти от овнешко месо. Програмата на така чаканото от пастирите събитие включва послания и новини от властите в животновъдния сектор, артистична програма, награди и стипендия за овце.

Програма
10:30 – Посрещане на гости
11:30 – Откриване на събитието
11:45 – 13:00 – Разглеждане на щандовете
13:00 – 13:30 – Церемония по награждаване
13:30 – 14:00 – Овчи пазар
14:00 – 16:00 – Симпозиум, Артистична програма

За артистичната програма ще допринесат десетина румънски певци. 

Кой организира Цуркана? 

Țurcana – Queen of the Mountains 2023 се организира от Асоциацията на овцевъдите Dacia Hunedoara, председателствана от Думитру Андрешой, един от най-известните животновъди в Румъния. Организацията също води развъдна книга за породата цуркана, развъдна програма и координира официалния контрол на продуктивността на овцете на членовете на развъдника.

Андрешой е най-големият овцевъд в Румъния с приблизително 20 000-25 000 овце-майки. В същото време семейство Андрешой управлява големи площи пасища, сенокоси и обработваема земя, които общо са близо 17 000 ха. Пасищните площи са разпръснати в 8-9 окръга, докато обработваемата земя е съсредоточена в родния окръг Хунедоара.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Марияна Димитрова: Чистата храна е това, което ме мотивира да се занимава със земеделие

Фермер: Животни без земя и земя без животни не съществува като понятие

Над 200 000 посетители събра Съборът на овцевъдите