Над 200 000 посетители събра за три дни край Петропавловския манастир единадесетото издание на Националния събор на овцевъдите. Събитието бе под мотото „Да! На българското производство“ и се превърна в истински празник, както за фермерите и професионалистите в бранша, така и за любителите на народните традиции,  бит и творчество.

"Тази година минава под мотото “Да! на българското производство”. “Да! на българските производители”, защото в момента те са подложени на неимоверен натиск. Българските производители правят всичко възможно, за да оцелеят. 

Тук говорим за всички български производители - на месо, на мляко, на мед, на зърно и т.н. Всички те в момента имат нуждата от подкрепата на обществото, за да ги има и за да има една истинска солидарност към всички", каза Симеон Караколев, организатор и съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

"Думата събор идва от събирам. От древни времена в България съборите събират хората. Събират се, за да видят как е минала зимата, за да обменят опит и най-вече защото това е заложено в манталитета на българина и носи българщината. 

Всичко, което някога съм искал да кажа за българските продукти, е тук отпред. Вкусете ги, вижте ги, те носят традициите, духа на българщината и носят вкуса на отрудените ръце на фермерите.

Подкрепете българските фермери и търсете фермерска храна, която аз ви гарантирам, че е най-качественото нещо, което може да си купите и то е българско!", добави земеделският министър Явор Гечев.
      
На Събора на овцевъдите от 6 до 8 май бяха показани над 1000 животни - овце, кози, коне, кучета, магарета и много други.

"На Събора на овцевъдите съм за втора година. Но с изложбени животни сме за първа година, за което благодаря на земеделския институт в Стара Загора и на г-жа Стайка Лалева", сподели Ванко Иванов, животновъд от Тетевенско.

Ванко отглежда месодайната порода овце мутон шаролЕ, като неговото животно, тежащо 150 кг, участва в състезанието за най-тежък коч на събора, но беше победено от 166-килограмовият коч Коци.

Традиционно на националния събор бяха представени още производители на мед, свещи, сиропи и много други.

"Участваме на събора може би 8-9 година. Може би това е най-големият български събор в България. Сега също ще участваме и на Роженския събор", разказа Мариана Димитрова, земеделски производител от Елена.

Мариана представи натурални сладка, сиропи и оцет, направени по традиционен начин. 

На XI издание на събора на овцевъдите, посетителите видяха още селскостопанска техника и оборудване, фермерски състезания, изложение на продукти от овче и козе мляко и месо,  различни занаяти, фолклор от цяла България, етно кътове и възстановки и още много различни атракции.

"Благодаря на колегите, че ме поканиха отново да участвам на Събора, въпреки че предлагам само млечни продукти от краве мляко, но имам и овце във фермата, така че по един или друг начин съм част от празника. Представяме гамата, която имаме по принцип - кашкавали с добавки, масло, пречистено масло, сирене, прясно кисело мляко", обясни Петър Петров, животновъд от Габровско и председател на Националната асоциация на младите фермери в България (НАМФБ).

Форумът се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица. Агри.БГ е медиен партньор на събитието.