Пасищата са един от основните проблеми на животновъдите. Тяхното несправедливо разпределение и най-вече липса в голяма част от населените места, притеснява фермерите. Още повече сега - когато редица интервенции в Общата селскостопанска политика (ОСП) са обвързани именно с наличието на пасища.

Разказваме ви поредната история. 

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

Не всичко е весело в приморкото село Веселие. Проблемите с пасищата не подминават и стопаните, които отглеждат животните си в това землище. Срещаме ви със Стоян Иванов, който отглежда 300 броя овце. 

“Земята в България не е ориентирана. Законът за земеделските земи е много стар. Отношенията за земеделските земи не са уточнени в България. Дори наскоро говорих с един германец, който ми каза - при вас не знам как се оправяте. В момента един договор може да има 10 собственика”, обясни фермерът.

Част от интервенциите в Общата селскостопанска политика са обвързани именно с наличието на пасища.

“Има нови интервенции за животните, които се надявам да сработят и да имат малко повече самочувствие колегите. Но животни без земя и земя без животни в Европа не съществуват.

Лошото в България е, че имаме големи земеделски производители, които разораха много пасища. В нашето землище например има само 3-4 парцела, които са с предназначение пасища и ливади. Всичко друго е земеделска земя. Това им позволява да разорат всичко. Много е трудно!”, заключи Стоян Иванов. 

Вижте още във видеото.