Коне унищожават ниви с картофи в самоковското село Маджаре, сигнализира член на тематична група в социалните мрежи, илюстрирайки щетите с личен снимков материал.

Oтворена врата на оградено с електропастир общинско пасище - кой ще е виновен, ако нещо се случи?

Овцевъд от Плевенско съветва потърпевшия да изиска комисия от общината да състави протокол за имуществените вреди. Въз основа на него да предяви иск с правно основание по чл. 45 от Закон за задълженията и договорите (ЗЗД) към собствениците на животните. „Делото ви е на 100% сигурно“, смята той, стига да се знае обаче чии са конете.

Друг споделя, че е имал същия случай: „Селският кмет прехвърли топката на общинския. Направиха акт, но го облажваха в съда. Съдът оправда нарушителя с мотива, че актът трябва да бъде издаден от селския кмет“, разказва той.

Със сигурност, конете не са виновни, а са пуснати безпризорно и са гладни. „Главният ветеринар има устройство за разчитане на чипове, който ще каже на кого са и да си понесе последствията“, коментира читател. 

Проблемът е обаче, че не винаги животните са маркирани. „Ние сме си виновни. Когато има животни без чипове, трябва да сигнализираме, а ние си мълчим и когато дойде белята, се чудим“, смята друг. 

Подобни ситуации се случват на много места из страната. Като цяло хората са обезверени и рядко виждат спасение в институциите: „От никого не чакай помощ. Ще кажат защо площите не са обградени с мрежа или електропастир. После като стане пак беля, ще кажат пазач защо няма“.

Не липсват и намеци, че потърпевшият трябва да вземе нещата в свои ръце, но тогава със сигурност ще влезе в новините.

„Ако имате роми в селото, конете най-вероятно са техни. Те обикновено нямат чипове и паспорти, не са регистрирани никъде и са пуснати да ходят свободно по полето и градините на хората. Създават проблеми и никой не може да ви помогне. Ветеринари, кметове, полицаи казват, че нищо не могат да направят. Ромите твърдят, че тия коне не са техни, а като го застреляш или го конфискуваш, скачат да се разправят“, споделя своя опит фермер.