Марияна Димитрова е от онези дами в селското стопанство, които не се спират пред нищо, за да докажат, че могат. С нея се срещаме на XI издание на Националния събор на овцевъдите, на което тя участва за осми път.

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

“Моето стопанство е 59 дка, плюс това на мъжа ми, което е много по-голямо”, разказа Марияна пред камерата на Агри.БГ.

На тази площ младата дама отглежда арония, малини, ягоди и вишни. За в бъдеще възнамерява да увеличи стопанството си като площ и разнообразие от култури. 

“Всичко, което отгледаме на полето, го преработваме в малък преработвателен цех, в който няма отпадъчен продукт. Последният продукт, който остава - от него произвеждаме оцет”, обясни тя.

Освен оцет от малини и арония, Марияна произвежда още сиропи, сокове, сладка и сушени плодове. Всички те се отглеждат в чистия еленски балкан и се произвеждат без изкуствени оцветители, подсладители и ароматизатори. По думите й за нея и съпруга й най-важно е качеството.

“Затвореният цикъл на производство е възможност всеки един производител да представя лично стоката си. Никой не може да представи твоята стока по-добре от самия теб”, добави Марияна.

Плодовете, които се използват за продуктите, се подбират и почистват ръчно. За сиропите фермерите използват прясно изцеден, студено-пресован сок, който пастьоризират, с цел запазване на полезните вещества. 

Сладката пък се правят по домашни рецепти от зрели плодове, малко захар и лимонена киселина. Вкусът им е прекрасен най-вече заради тайната съставка - любовта на младото семейство.

Съпругът на Марияна - Радослав Великов, пък е агроном по професия. Те създават своето стопанство сравнително скоро - през 2018 г., но пък за сметка на това са постигнали много.

Техните продукти могат да бъдат намерени в доста градове.

“В търговската мрежа на Велико Търново, в Лясковец и близките градове, Варна. Разкриваме си пазари и към София и по-големите градове - Бургас. Ходя и по изложения”, сподели младият производител.

Марияна споделя, че все още не е подала своето заявление за кандидатстване за кампания 2023 г. Иначе на полето ситуацията към момента не е много добра.

“Кампанията засега върви зле заради дъждовете, но се надяваме да имаме продукция и да започне слънцето, за да можем ние пък да работим усилено по нивите”, каза още тя.

На въпроса какво я мотивира да се занимава със земеделие, младата дама отговаря така:

“Чистата храна. Определено чистата и качествена храна!”, заключи Марияна Димитрова.