Разширяване на капацитета на съществуваща овцеферма - от 153 броя на 203 броя животни и отглеждане на люцерна за тях планира млад земеделски стопанин в село Зорница, община Аксаково, област Варна. Това е видно от Инвестиционно предложение (ИП), публикувано от РИОСВ – Варна.

Важно! Вижте електронните формуляри по интервенциите за Кампания 2023

То се реализира във връзка с кандидатстване по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани”, а възложителят е регистриран като земеделски стопанин на 21.01.2022 г. Стопанството се състои от една основна производствена сграда и допълнителна сграда за битово-санитарни нужди. Застроената площ на фермата е 716 кв. м, чистата производствена площ е 500 кв.м. 

Овцете на младия животновъд се отглеждат оборно, върху дълбока несменяема постеля от слама, през зимния период и пасищно през летния период. Фермата му е оборудвана с хранителна пътека и двустранни комбинирани хранилки. Поенето на животните се осъществява с групови водопойни корита.

Сега фермерът иска да продължи модернизацията на стопанството, като закупи доилен агрегат.

Също така ИП предвижда на входа на стопанството да има дезинфекционна площадка за МПС, рампа за товарене и разтоварване на бракувани животни и на тези, предвиден за продажба, както и дезинфекционни пособия за крака и ръце, ползвани от персонала. Работниците ще разполагат със съблекалня, санитарен възел, място за отдих и столова.

Освен новости в животновъдния обект, младият фермер възнамерява да продължи с отглеждането на 29,708 дка люцерна за изхранването на животните. Угнилата тор от фермата му пък ще се използва за наторяване на земеделски земи от арендатори на база на сключен договор при спазване на приетите добри земеделски практики.