Земеделието е професионална сфера, която се развива. С времето опитът позволява да се експериментира и да се развиват нови ниши. Именно това прави Стаматис Цирнас. След като дълго време основните култури, които отглежда, са пшеница и слънчоглед, той решава да потърси нов продукт. Така преди 6 години заедно с баща си засява сусам. Залага на 2,5 декара традиционен сорт, пише Ypaithros. 

Британците избират да отглеждат ядки заради горещото време

Гръцкият фермер не спира само до отглеждането на сусам. Той го прибира, преработва и създава тахан. След като продуктът получава добри отзиви, започва строителството на работилница и пещ на дърва, купува и каменна мелница от Хонг Конг. Увеличава и площите до 60 декара. Сега Цирнас може да се похвали с успех на гръцкия пазар, а също така и редовни доставки до Германия и Швейцария. От известно време отглежда и фъстъци. 

От фъстъците произвеждаме фъстъчено масло. Създадохме цех за трахана и правим най-различни видове. Рецептите черпим от традицията по нашите места, казва Стаматис. 

Поредното успешно негово начинание е производството на ръчен кускус. Младостта на Стаматис носи смелостта, от която се нуждае хранително-вкусовата индустрия, за да се променят нещата. Той не се колебае да експериментира и да предлага непознати вкусови комбинации. Произвежда тахан с шоколад, адаптира рецептите по време на пости, произвежда ръчна халва с ванилия и какао и т.н. 

Стаматис Цирнас има земеделско образование. В момента продължава обучението си за агроном. Специализира се в изучаването на растенията, които в момента отглежда. 

Рядко някой местен агроном знае за тях, тъй като култури като сусама и фъстъците не се сеят. През последните две години още трима-четирима производители започнаха да ги отглеждат. Така общо декарите достигнаха 400 заедно с нашите. Тъй като се стремим да произведем най-доброто, не използваме пестициди, споделя младият фермер. За него успехът е в знанията и ученето. Именно поради това планира да започне скоро курсове по маркетинг. 

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Шоколадовата лоза - рядка, но все по-заинтригуваща култура

Млад фермер видя бъдеще в цветовете от тиква

Проект: Микропредприятия за храни с шанс да намалят енергийните си разходи